In articol:
- Cum a fost depistat drogul khat în România. Este un nou drog adus din Africa
- Ce este khat, noul drog periculos adus din Africa
- Cum arată planta khat
Un nou drog periculos, denumit khat și adus din Africa, a fost depistat pentru prima dată pe piața de consum din România, în județul Alba.
Consumul de droguri în rândul tinerilor din România a ajuns pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Amploarea fenomenului face ca problema să fie una de importanță națională.
Cele mai recente cazuri de consum de droguri, cum a fost tragedia de la 2 Mai, au revoltat opinia publică de la noi.
Cum a fost depistat drogul khat în România. Este un nou drog adus din Africa
Drogul khat nu fusese niciodată depistat până în 2023 pe piața de consum din România. În urmă cu 8 ani, procurorii DIICOT au interceptat mai multe colete în care se afla drogul, însă era vorba de o rețea de trafic pentru piața externă.
Dosarul în care tânăra are calitatea de inculpat a fost înaintat Judecătoriei Aiud în data de 9 octombrie 2023, însă infracțiunea a fost depistată la începutul anului.
Tânăra conducea un autoturism în noaptea de 26 ianuarie 2023, când a fost oprită pe raza orașului Teiuș pentru un control de rutină.
După prelevarea de probe biologice, rezultatele au indicat că tânăra avea prezentă în organism, respectiv în sânge și în urină substanța Cathinonă.
Aceasta a fost testată cu aparatul drug test, rezultând semnalări pozitive la consumul T2A, MET, T3ABZP și T3B AMP, se arată în motivarea instanței, prezentată de presa locală.
Ce este khat, noul drog periculos adus din Africa
În urma analizelor de laborator, a reieșit că tânăra avea în organism urme de Cathinonă.
Catinona este o substanță activă care se regășteste în drogul khat, sau în droguri derivate din acesta.
Este un drog relativ nou pe piața din Europa. Acesta a fost adus din Africa, iar primele semne că a ajuns și în România au apărut în 2015, când procurorii DIICOT au interceptat mai multe colete în care se afla drogul.
Khat este o substanță psihoactivă care accelerează mesajele dintre creier și corp. Mestecatul khat-ului face parte din unele tradiții ale Orientului Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudită și Yemen, sau în Africa de Est, cum ar fi Somalia.
Mugurii și frunzele plantei khat (Catha edulis) sunt mestecate pentru efecte stimulatoare și euforice și, în mod tradițional, au fost folosite în scopuri medicinale, precum și recreațional.
Khat conține catinonă și catină, care sunt substanțele chimice care produc efectele stimulatoare, potrivit Alcohol and Drug Foundation.
Cum arată planta khat
Frunzele plantei khat pot să fie consumate proaspete sau uscate. Au o aromă ușoară și un gust astringent, ușor dulce, arată sursa citată.
Nu există un nivel sigur de consum al acestui drog. Utilizarea oricărui drog implică întotdeauna un anumit risc. Este important să fiți atenți când luați orice tip de substanțe, atrag atenția medicii.
Efectele consumul de khat:
Efectele pe termen scurt pot include:
- vorbire precipitată
- sentiment energic și social
- vigilență și concentrare îmbunătățită
- bătăi mai rapide ale inimii și respirație rapidă
- temperatură și tensiune arterială puțin mai ridicate
- apetit redus.
Efectele khat-ului încep la aproximativ 1 oră după mestecat și durează aproximativ 3 ore și jumătate.
Persoanele care folosesc în mod regulat planta khat pot deveni dependenți de drog. Ei pot simți că au nevoie de khat pentru a-și desfășura activitățile obișnuite, cum ar fi munca, studiul și socializarea, sau pentru a nu intra în sevraj.