In articol:
- Ce este metamizolul
- Metamizolul, prezent în 15 medicamente
- Efectele adverse ale pastilelor cu metamizol
Metamizolul se găsește într-o serie de pastile pentru combaterea durerii și febrei, printre care algocalmin, piafen și algozone.
Citește și: Un produs de igienă pe care îl folosim zilnic este asociat cu un risc ridicat de cancer
Ce este metamizolul
Metamizolul (denumit și noraminofenazonă), este un analgezic-antipiretic din clasa derivaților de pirazolonă, utilizat ca analgezic, antipiretic, antispastic și mai puțin ca antiinflamator.
Metamizolul este folosit sub denumirea comercială de Algocalmin sau variații ale acestui nume, fiind utilizat sub formă de metamizol sodic.
Printre principalele indicații ale metamizolului se numără: durerea (acută severă, post-traumatică și post-operatorie, sau cronică) și febra, atunci când este refractară la alte tratamente. Este foarte util și în tratamentul colicilor biliare și renale.
Metamizolul, prezent în 15 medicamente
În urma investigației Agenției Europene a Medicamentului, informația de pe prospecte se poate schimba sau autorizația medicamentelor poate fi suspendată ori retrasă.
Agenţia Europeană a Medicamentului reevaluează mai multe produse care conțin metamizol, prezent în peste 15 produse farmaceutice comercializate şi la noi în ţară, printre care algocalmin, piafen și algozone, arată sursa citată.
Efectele adverse ale pastilelor cu metamizol
Investigația a pornit la cererea agențiilor guvernului finlandez, care au observat mai multe decese la pacienți tratați cu metamizol, substanță de altfel interzisă în multe țări.
Agenţia Română a Medicamentului anunţă că va participa la investigaţia europeană, care se va sfârşi în septembrie cu recomandări care pot duce, în funcţie de rezultate, până la retragerea metamizolului de pe piaţă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Până la concluziile evaluării, ministrul Sănătății face apel la calm. "Metamizolul este un produs care se folosește de mai mult de 100 de ani, algocalmin. Agranulocitoza pe care o produce în anumite cazuri, foarte rar – între unu la 10 mii și unu la 100 de mii de cazuri – era cunoscută. Nu e o chestiune necunoscută. Apare în prospect", spune Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Agranulocitoza e o scădere bruscă a numărului de celule albe din sânge. Pacientul afectat nu mai poate lupta împotriva infecțiilor și riscă inclusiv complicaţii mortale. Efectul poate să apară doar după câteva administrări, ca o reacție alergică, însă e foarte rar.