Close sidebar
Close sidebar

Ce este metamizolul și ce medicamente populare din România îl conțin. Avertisment și anchetă de proporții la nivelul UE

Metamizolul, substanța activă din multe medicamente populare în România, este pus sub lupă de Agenția Europeană a Medicamentului, după sesizarea făcută de experții din Finlanda. Avertismentul finlandezilor are legătură cu un efect advers rar, dar extrem de periculos: scăderea bruscă a numărului de celule albe din sânge.

Sorin Negru,

Ce este metamizolul și ce medicamente populare din România îl conțin.

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Metamizolul se găsește într-o serie de pastile pentru combaterea durerii și febrei, printre care algocalmin, piafen și algozone. 

Citește și: Un produs de igienă pe care îl folosim zilnic este asociat cu un risc ridicat de cancer

Aceste medicamente au intrat în vizorul Agenției Europene a Medicamentului după ce ar fi produs reacții adverse rare în unele țări din Europa, potrivit TVR Info.

Ce este metamizolul

Metamizolul (denumit și noraminofenazonă), este un analgezic-antipiretic din clasa derivaților de pirazolonă, utilizat ca analgezic, antipiretic, antispastic și mai puțin ca antiinflamator.

Metamizolul este folosit sub denumirea comercială de Algocalmin sau variații ale acestui nume, fiind utilizat sub formă de metamizol sodic.

Citeste si: Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv. Câți ani de închisoare îl așteaptă- kanald.ro

Citeste si: Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie din India a cerut divorțul la 40 de zile după nuntă pentru că soțul ei face baie o dată pe lună- antena3.ro

Printre principalele indicații ale metamizolului se numără: durerea (acută severă, post-traumatică și post-operatorie, sau cronică) și febra, atunci când este refractară la alte tratamente. Este foarte util și în tratamentul colicilor biliare și renale.

Metamizolul, prezent în 15 medicamente 

În urma investigației Agenției Europene a Medicamentului, informația de pe prospecte se poate schimba sau autorizația medicamentelor poate fi suspendată ori retrasă.

Ministerul Sănătății de la București face apel la calm, iar specialiștii spun că e vorba de medicamente eficiente, așa încât trebuie stabilit cu exactitate dacă riscurile unor efecte rare sunt mai mari decât beneficiile generale.

Agenţia Europeană a Medicamentului reevaluează mai multe produse care conțin metamizol, prezent în peste 15 produse farmaceutice comercializate şi la noi în ţară, printre care algocalmin, piafen și algozone, arată sursa citată.

Ce este metamizolul și ce medicamente populare din România îl conțin.

[Sursa foto: PixaBay]

Efectele adverse ale pastilelor cu metamizol 

Investigația a pornit la cererea agențiilor guvernului finlandez, care au observat mai multe decese la pacienți tratați cu metamizol, substanță de altfel interzisă în multe țări.

Agenţia Română a Medicamentului anunţă că va participa la investigaţia europeană, care se va sfârşi în septembrie cu recomandări care pot duce, în funcţie de rezultate, până la retragerea metamizolului de pe piaţă.

Citeste si: Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a fost cel care a cerut divorțul. „Nu știu de ce a luat foc. Am cerut divorțul pentru că aveam neînțelegeri”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa Uță! Tânăra a intervenit dur în scandalul dintre cei doi- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie din India a cerut divorțul la 40 de zile după nuntă pentru că soțul ei face baie o dată pe lună- antena3.ro

Până la concluziile evaluării, ministrul Sănătății face apel la calm. "Metamizolul este un produs care se folosește de mai mult de 100 de ani, algocalmin. Agranulocitoza pe care o produce în anumite cazuri, foarte rar – între unu la 10 mii și unu la 100 de mii de cazuri – era cunoscută. Nu e o chestiune necunoscută. Apare în prospect", spune Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Agranulocitoza e o scădere bruscă a numărului de celule albe din sânge. Pacientul afectat nu mai poate lupta împotriva infecțiilor și riscă inclusiv complicaţii mortale. Efectul poate să apară doar după câteva administrări, ca o reacție alergică, însă e foarte rar.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI