În ultimii ani, terapia cu aerosoli a înregistrat progrese semnificative în cazul unui număr de boli respiratorii, devenind cel mai rapid, eficient și sigur tratament pentru aceste boli.
Medicamentele administrate prin aerosoli sunt bronhodilatatoare pentru a deschide căile respiratorii (Salbutamol, Clenbuterol, Terbutalină), medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamația căilor respiratorii (Budesonide, Fluticasone, Mometasone), mucolitice pentru a subția secrețiile (Dornase alfa) și antibiotice pentru a reduce infecția (Colistin).
- Inhalatoare presurizate cu doză măsurată
Aceste inhalatoare administrează o doză fixă de medicament sub presiune la fiecare activare. Inhalatorul trebuie să fie activat în timpul inspirației pacientului, astfel încât este necesară cooperarea acestuia.
2. Inhalatoare presurizate cu doză măsurată cu cameră de distanțare
Camera permite pacientului să inhaleze liniștit medicamentul în câteva respirații.
3.Inhalatoare cu pulbere uscată
Prin acest aparat cu aerosoli, medicamentul este sub formă de pulbere în interiorul inhalatorului. Acest medicament se administrează prin inhalare puternică de către pacient.
Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Avantajele utilizării acestei metode de tratament sunt:
- Se pot utiliza doze mai mici de medicament.
- Se obțin niveluri mai scăzute de toxicitate în sânge și mai puține efecte secundare.
- Funcționează mai repede.
- Medicamentul ajunge direct în zona care trebuie tratată. Astfel se evită necesitatea de a utiliza calea digestivă sau parenterală.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că este cea mai eficientă metodă de tratare a bolilor pulmonare, există o serie de dezavantaje, în special în pediatrie:
Citește și: Cine este cea mai bogată româncă din lume? Femeia trăiește o viață ca în povești
- În cazul în care nu se utilizează o cameră, este necesară o coordonare completă între acționare și inspirație. Acest lucru este imposibil la copiii cu vârsta sub 6-7 ani.
- În cazul în care se utilizează o mască de față, lipsa unui sigiliu ermetic reduce doza inhalată.
- Utilizarea incorectă a inhalatorului reduce doza eficientă.
Întotdeauna trebuie să vă consultați pediatrul sau fizioterapeutul specializat în fizioterapie respiratorie dacă aveți îndoieli cu privire la utilizarea unui aparat aerosoli și pentru a evita erorile în administrarea medicamentelor.
Terapia cu aerosoli la domiciliu reprezintă 10-14% din terapiile respiratorii la domiciliu. Aceasta permite administrarea de substanțe inhalate prin nebulizatoare (aparat aerosoli), atingând concentrații mai mari în arborele bronșic, deși cu o mare variabilitate inter și intra-individuală, în funcție de dimensiunea particulelor, vârstă, tiparul respirator și condițiile pacientului.
În general, trebuie utilizate numai combinații de sisteme de nebulizare și medicamente cu eficacitate și siguranță dovedite. Agoniștii ß2 cu acțiune scurtă, cu sau fără anticolinergice, sunt utilizați în exacerbarea bolii pulmonare obstructive cronice și a astmului la pacienții grav sau fragili care nu sunt capabili să coordoneze, să coopereze sau să efectueze manevrele necesare pentru a utiliza alte dispozitive.
Folosit la domiciliu, un aparat aerosoli poate reduce numărul de vizite la urgențe și de internări în spital, atunci când este combinat cu planuri de educație. Antibioticele nebulizate prelungite sunt indicate în cazul infecției bronșice cronice cu Pseudomonas aeruginosa în bronșiectazii asociate sau nu cu fibroză chistică, folosind nebulizatoare specifice. Soluția salină hipertonică, deoxiribonucleaza și acidul hialuronic nebulizat pot reduce exacerbările în fibroza chistică cu afectare pulmonară ușoară până la moderată.
Pentru a îmbunătăți eficiența utilizării terapiei nebulizate, se fac recomandări pentru pacienți și pentru cei care prescriu, subliniind că managementul clinic și urmărirea terapeutică a acestor pacienți ar trebui să fie efectuate de către specialiștii care prescriu.