Ce este un credit ipotecar. Avantaje și dezavantaje
Achiziționarea unei locuințe este un pas important în viața oricui, însă posibilitățile financiare nu se aliniază întotdeauna cu această dorință.
Achiziționarea unei locuințe este un pas important în viața oricui, însă posibilitățile financiare nu se aliniază întotdeauna cu această dorință. În acest sens, tot mai mulți oameni apelează la credite ipotecare pentru a putea achiziționa un imobil. Bineînțeles, acest tip de împrumut nu este limitat la ideea de a cumpăra o casă, ci poate fi accesat și pentru construcția sau renovarea unei locuințe. Cu toate acestea, este bine să cunoști care sunt avantajele și dezavantajele acestui împrumut.
1. Trebuie să garantezi cu locuința respectivă
Băncile sunt dispuse să acorde astfel de credite dacă garantezi cu proprietatea pe care intenționezi să o cumperi, pentru a se asigura de plata împrumutului. Astfel, locuința nu poate fi vândută până ce nu au fost rambursați toți banii (plus dobânda aferentă). În caz de neplată, banca poate iniția o procedură de executare silită. Asta presupune faptul că poate vinde proprietatea pentru a-și recupera suma pe care o datorezi și astfel pierzi imobilul.
Cu toate acestea, este bine să știi că ai și alternative de creditare care nu presupun garanții, așa cum găsești aici. Instituțiile financiare nebancare acordă credite doar cu buletinul, însă sumele pe care le poți accesa nu sunt la fel de mari. Pe de altă parte, dacă ai nevoie de bani pentru renovări, cu siguranță este o soluție mult mai bună. De asemenea, în situația în care deja ai strâns o sumă considerabilă, dar mai ai nevoie de ajutor financiar, mai poți obține câteva mii de lei și de la un IFN.
2. Ai la dispoziție o perioadă lungă de rambursare
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Dacă împrumuți o sumă foarte mare, cel mai probabil vei avea nevoie de o perioadă considerabilă pentru a restitui creditul. Împrumuturile care sunt accesate pe o perioadă extinsă te ajută să beneficiezi de o rată lunară mică. Cu toate acestea, gândește-te că în tot acest timp, dobânda se va acumula pe o perioadă între 3 și 35 de ani.
3. Poți apela și la codebitori
Persoanele apropiate din familie, precum părinții, soțul sau soția, pot să devină codebitori giranți. Practic, aceștia vin în sprijinul tău pentru a obține aprobarea creditului, deoarece și ei contribuie la calculul final al acestuia, cu venitul net propriu. În funcție de politica fiecărei instituții financiare, poți avea unul sau mai mulți codebitori, iar unele bănci acceptă chiar și rude de gradul 2.
4. Trebuie să oferi un avans
Un alt dezavantaj constă în faptul că nu poți împrumuta toată suma de care ai nevoie pentru imobil. Avansul minim necesar este de 15% în cazul celor în lei, iar pentru creditele în valută este necesar un avans de 40%. Prin urmare, dacă nu dispui de fonduri, această condiție poate crea presiune financiară. Însă, dacă ai deja o parte din bani, în funcție de necesități, mai poți completa suma cu ajutorul unui IFN.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
5. Nu poți accesa creditul dacă ai un scor FICO redus
Pe lângă celelalte condiții, este necesar să figurezi ca fiind un bun candidat pentru obținerea creditului. În cazul în care nu ești eligibil pentru un astfel de împrumut, pe lawdepot.com găsești idei alternative pe care le poți lua în calcul.