Există o cerere tot mai mare de spații verzi frumos amenajate pentru orașele mici și mari din România. De aceea, administrațiile locale trebuie să aibă un registru local al spațiilor verzi bine pus la punct prin care să monitorizeze și să administreze aceste domenii ale spațiilor verzi, precum și o automatizare a sistemelor de irigare.

Prin urmare, un registru al spațiilor verzi, ca orice alt domeniu de administrare din sectorul public, are nevoie să fie modernizat și trecut prin procesul de digitalizare.

În varianta digitală trebuie să ofere soluții de ortofoto, de disponibilitate de terenuri ce pot fi amenajate ca spații verzi și soluții pentru baze de date ce pot fi updatate în mod continuu, iar pentru aceasta găsești aici mai multe explicații.

Un registru local al spațiilor verzi trebuie să respecte cadrul legal de elaborare conform Legii 24/2007 și trebuie să fie împărțit pe mai multe categorii:

  • Spații verzi din intravilan

Acestea se referă la toate spațiile verzi din interiorul localității și trebuie să conțină mai multe date, precum: amplasament, suprafață, în ce categorie de folosință se află, regimul juridic sub care există și reglementarea urbanistică.

  • Arbori izolați

Toți arborii aflați pe spațiile verzi trebuie să aibă fiecare un număr unic de identificare, locație, amplasament, ce specie este, diametru, înălțime.

De asemenea, ei trebuie evaluați din punct de vedere al viabilității și dacă prezintă riscuri potențiale.

  • Arbori protejați

Și aceștia trebuie să existe în baza de date a registrului, la fel, cu număr de identificare, amplasament etc.

  • Terenuri degradate ce au statut de proprietate publică

Acestea trebuie să fie cartografiate și să existe în baza de date a registrului pentru a putea fi luate în considerare atunci când există proiecte de dezvoltare pentru spații verzi.

Și acestea trebuie să se regăsească cu număr de identificare cadastrală, categoria de folosință, ce specii de arbori se află pe acele terenuri și ce grad de întreținere necesită.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pe lângă spațiile verzi ce există în bazele de date ale registrului de spații verzi, este nevoie ca acestea să poată fi cartografiate și vizualitate prin intermediul tehnologiei GIS (Sistem Informațional Geografic). Prin intermediul ei se poate consulta și vizualiza informațiile legate de poziționarea geospațială a oricărui spațiu verde inventariat. Soluțiile GIS ajută la cartografierea terenurilor, la oferirea de vizualizare 3D, volumetrie și back-up tehnic.

Registrul spațiilor verzi în format digital trebuie standardizat și optimizat pentru a avea un flux de lucru bun și cursiv. Astfel, administratorii publici pot vedea în timp real stadiile de dezvoltare a spațiilor verzi și pot solicita alocarea de fonduri de la bugetul local pentru îmbunătățirea și întreținerea lor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Consiliile locale au nevoie să fie orientate tot mai mult spre conceptele de „green city” și „smart city” și să implementeze proiecte în acest sens pentru a reduce poluarea din orașe și a purifica aerul din interiorul localităților. Astfel, el trebuie să aibă suficiente spații verzi unde locuitorii acestuia se pot plimba și relaxa și își pot desfășura activitatea de zi cu zi fără să fie expuși poluării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si