Close sidebar
Close sidebar

Ce este volatilitatea și cum acționează o agenție de optimizare SEO împotriva acesteia?

O agenție de optimizare SEO este "lovită", din când în când, de fenomene care nu numai că îi pot periclita, cel puțin pe termen scurt, rezultatele și munca, dar sunt și aproape imposibil de explicat clienților, neinițiați în Search Engine Optimization și care pot avea impresia, complet greșită de altfel, că profesioniștii pe care îi plătesc nu performează așa cum ar trebui. Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens îl reprezintă volatilitatea, care se caracterizează prin fluctuațiile mari de poziții ale unui anumit rezultat din căutările pe Google, într-un timp scurt, fără vreo intervenție "din interior" (adică o schimbare a experților sus-numiți).

Diana Bostan,

Optimizare SEO


DISTRIBUIE
acest articol

Agenția de optimizare SEO iAgency, una dintre primele din România și printre cele mai performante și căutate, cu sute de clienți naționali și internaționali din domeniul medical, HoReCa, auto, educațional, financiar, turistic, juridic etc., explică principalele cauze ale volatilității. Este vorba, în primul rând, despre update-urile de algoritm (cel mai mare motor de căutare practică 350-400 de actualizări pe an, cele mai multe minore, însă unele majore), care pot schimba decisiv pozițiile, numărul de click-uri, afișările și alți metrici importanți.

Citește și: VIDEO- Noua modă: Piese vestimentare cu modele printate 3D

În al doilea rând, poate avea un rol decisiv și testarea ratei de click (CTR), mai precis procentul celor care intră pe un link, raportat la numărul total al celor care îl văd. Google testează CTR-ul paginilor cu modificări recente, pe care le urcă artificial în poziții și fie le păstrează acolo, fie le coboară drastic, în funcție de respectivul procentaj.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

De asemenea, volatilitatea se poate "produce" și atunci când Google realizează că a comis o eroare în ceea ce privește depistarea intenției de căutare a utilizatorilor, pe care o îndreaptă. Spre exemplu, cei care caută "cele mai bune telefoane" au o intenție comercială (vor să trieze opțiunile înainte de a face o achiziție), în timp ce căutarea ''televizor Samsung UHD 4K" trădează o intenție tranzacțională (utilizatorul s-a hotărât și vrea să comande un anume produs online).

Astfel, dacă în cadrul optimizării SEO este folosit cel dintâi keyword (long tail) pentru o pagină de produs (în loc de una de blog, informațională, spre exemplu), aceasta va fi depunctată (și vice versa).

Optimizare SEO

Citește și: VIDEO- Ecranele și folosirea gadget-urilor în exces pot fi responsabile de durerile de cap la copii

Pentru specialiștii veritabili în optimizare SEO, volatilitatea nu este sub nicio formă o necunoscută, mai ales că există numeroase tool-uri pentru cuantificarea efectelor sale (în special Volatility Sensor de la SEMrush), însă adevărata "provocare" intervine în momentul în care trebuie să explice schimbările pe înțelesul clienților. Din fericire, există cel puțin 4 măsuri care pun un site "la adăpost" în fața pierderilor foarte mari de poziții într-un timp scurt: un conținut adaptat intenției de căutare; evitarea cuvintelor cheie cu intenții multiple de căutare (ale căror rezultate cuprind atât pagini de produs/servicii, cât și informative etc.); construirea unui brand solid, la propriu și la figurat (a cărui autoritate să nu poată fi "clătinată" nici măcar de update-urile masive de algoritmi); respectiv reacția rapidă în momentul unei "prăbușiri" (efectuarea unor schimbări în consecință, pentru revenirea sau chiar îmbunătățirea pozițiilor, în funcție de noile criterii prioritizate de Google).

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În concluzie, atât timp cât optimizarea SEO este folosită pentru a construi un brand autoritar, cu o strategie consecventă și utilizând keyword-uri relevante, ce e... volatilitate ca volatilitatea trece! Iar clienții pot avea încredere că experții în care și-au pus bazele își vor respecta misiunea, în ciuda "obstacolelor" de pe traseu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI