In articol:
Urmează sezonul cald, natura va reveni la viață și insectele o dată cu ea. Dacă descoperiți o căpușă în piele nu trebuie să vă speriați. Trebuie să vi se administreze imediat un tratament special. Este vorba despre două doze de antibiotic din clasa penicilinelor. Acest tratament poate să fie prescris de orice medic, în orice loc vă aflați.
Dacă aveți ghinionul să dați de o căpușă bolnavă trebuie să știți că poate să vă transmită boala Lyme. Această boală se transmite dacă căpușă stă în piele între 24 și 48 de ore și are contact la vasul de sânge uman. Trebuie să cereți ajutor din timp.
Primăvara și vara sunt anotimpurile favorabile pentru înmulțirea țânțarilor și căpușelor. Dacă țânțarul are nevoie doar de câteva fracțiuni de secundă pentru a pătrunge în piele, o căpușă are nevoie de peste patru ore ca să transmită boli.
„Căpușa transmite boli dacă stă aderentă de pielea noastră 24 -36 de ore, sunt voci care spun chiar 48 de ore. Căpușa trebuie să se conecteze la vasul de sânge și să stea acolo 24 de ore- 36-48 ore.” a transmis Dr. Cătălin Apostolescu, primar boli infecțioase.
Citeste si: Scapa de problemele cu daunatorii apeland la firme deratizare soareci Bucuresti!
Ce se întâmplă când un copil este mușcat de o căpușă
Situațiile mai dificile sunt atunci când un copil este mușcat de o căpușă. „Tratamentul ideal ar fi în primele 4 ore de la înțepătură, să pot să-i dau antibiotic, amoxicilină.”, a declarat profesorul dr. Dumitru Orășeanu, șef secție pediatrie.
La adulți tratamentul este diferit. „Tratamentul e destul de simplu și constă în 2 tablete de doxiciclină care se iau o singură dată, amândouă împreună. Și cu asta s-a terminat.
Anumite căpușe sunt infectate cu bacteria Borellia ce transmite boala Lyme, această boală are impact și asupra sistemului nervos.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Dacă descoperiți căpușa în piele, nu intrați în panică. Încercați să o înlăturați din piele sau apelați la cineva capabil de acest lucru. Trebuie să o smulgeți cu tot cu cleștișorii din cap.
Dacă sunteți în natură, departe de o unitate spitalicească trebuie să puneți o substanță grasă peste căpușă, ca de exemplu cremă grasă, untură, unt. Atunci căpușa va ieși singură din piele. Dacă nu aveți acces la aceste lucruri, trebuie să vi se administreze neapărat tratamentul cu antibiotice.
Citeste si: El este fotbalistul care a orbit pentru că i-a intrat un parazit în cornee în timp ce făcea duș