Close sidebar
Close sidebar

Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile

În Calendarul ortodox regăsim uneori anumite zile în dreptul cărora se regăsește termenul „Harți”. Iată ce înseamnă când avem „Harți” în Calendarul ortodox și care este semnificația acestor zile.

Ana-Maria Costea,

Vezi ce înseamnă „Harți” din Calendarul ortodox. Are o mare semnificație pentru creștini.

[Sursa foto: iStock/arhiepiscopiatargovistei.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Află ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox!! Creștinii ortodocși trebuie adesea să respecte sărbătorile din Calendarul ortodox, însă pe lângă acestea ei trebuie să fie atenți la anumite „notițe” pe care le regăsesc în dreptul zilelor de sărbătoare.

În primul rând, creștinii pot întâlni termeni precum: Post, Dezlegare la pește, Dezlegare la ulei și vin și Dezlegare la pește, ouă, lapte, brânză. Pe lângă aceste însemnări în Calendarul ortodox, creștinii se pot întâlni uneori cu termenul „Harți”.

Iată ce înseamnă când avem „Harți” în Calendarul ortodox și ce semnifică aceste zile.

Ce înseamnă când avem „Harți” în Calendarul ortodox?

Creștinii ortodocși respectă cu sfințenie regulile impuse de fiecare zi de sărbătoare în parte, ceea ce înseamnă că în funcție de notițele regăsite în dreptul sărbătorii ei au sau nu voie să consume anumite alimente.

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Valentin în 2024?

Cel mai des, creștinii se întâlnesc cu zilele de Post, care înseamnă abținerea de la mâncarea și băuturile de origine animală.

Totuși, postul nu este doar alimentar, ci și trupesc și sufletesc, mai ales în zilele cu sărbători mari. În aceste zile oamenii trebuie să renunțe la vicii, la gânduri rele, necurate și să își dedice timpul făcând lucuri creștine.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Pe de altă parte, termenul „Harți” este utilizat în Calendarul ortodox pentru a nota zilele în care creștinii au dezlegare sau suspendare totală a postului. Așadar, creștinii au voie să mănânce orice alimente doresc, inclusiv carne, lapte, brânză, ouă, etc.

În zilele marcate cu „Harți” în Calendarul ortodox, creștinii au voie să mănânce orice.

[Sursa foto: Freepik]

Zilele cu „Harți” se regăsesc în tot anul bisericesc și sunt întâlnite între Nașterea Domnului și Botezul Domnului, în săptămâna de după Învierea domnului (Săptămâna Luminată), în săptămâna de dupa Pogorârea Duhului Sfânt (Rusalii) și în prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și a fariseului).

Zilele cu „Harți” au scopul de a-i bucura pe creștini în preajma acestor sărbători ori de a-i întări pe aceștia să se pregătească de următorul post, prelungit. Pilda Vameșului și a fariseului este importantă pentru a înțelege importanța acestor zile. Conform scrierilor biblice, fariseul ținea post și se lăuda oricui îi apărea în cale, în timp ce râdea de vameșul care nu ținea post, însă se ruga și avea o atitudine umilă. 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Pilda Vameșului și a fariseului este importantă pentru a înțelege importanța acestor zile. Conform scrierilor biblice, fariseul ținea post și se lăuda oricui îi apărea în cale, în timp ce râdea de vameșul care nu ținea post, însă se ruga și avea o atitudine umilă.

Află semnificația „Harți” din Calendarul ortodox. Vezi ce zile sunt marcate cu „Harți” în 2024.

[Sursa foto: arhiepiscopiatargovistei.ro]

Citește și: Calendar ortodox februarie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Când sunt zile cu „Harți” în Calendarul ortodox în anul 2024?

Conform Calendarului ortodox, următoarele zile cu „Harți” din anul 2024 sunt:

  • pe data de 28 februarie 2024, când este sărbătorit Sf. Cuvios Vasile Mărturisitorul
  • pe data de 1 martie 2024, când este sărbătorită Sf. Muceniță Evidochia
  • pe data de 8 mai 2024, când este sărbătorit Sf. Apostol și Evanghelist Ioan
  • pe data de 10 mai 2024, când este sărbătorit Izvorul Tămăduirii
  • pe data de 25 decembrie 2024, când este sărbătorit Crăciunul sau Nașterea Domnului
  • pe data de 27 decembrie 2024, când este sărbătorit Sf. Ștefan
Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI