Ce înseamnă "distributismul" din programul în 11 puncte al lui Călin Georgescu. "Își imaginează o nouă formă de organizare a societății, nici capitalism, nici comunism"
Călin Georgescu, independentul care a produs un cutremur politic prin câștigarea turului I din alegerile prezidențiale 2024, are un program în 11 puncte pe care îl propune României, dar pe care puțini alegători îl cunosc. Sunt vehiculate mai ales opiniile sale neconformiste, religioase sau "extremiste", dar concepțiile economice și administrative ale profesorului universitar de protecția mediului sunt total ignorate de români.
Author: Sorin Negru marți 26 noiembrie 2024 , 16:03
Călin Georgescu nu se bazează doar pe mesajele viralizate pe TikTok, ci spune că are și un Proiect de Președinte, intitulat "Hrană, Apă, Energie", care i-ar oferi cetățeanului de rând "posibilitatea de a-și câștiga autonomia materială".
Așa cum îl descrie el însuși, este "un proiect al întoarcerii la strămoși și la Hristos, menit să trezească conștiința națională".
Structurat în 11 puncte planul lui Georgescu include măsuri pentru întărirea familiei, sprijin pentru micul producător și gospodăria țărănească, investiții în educație, "într-o școală care să instruiască temeinic și să formeze caractere, oameni liberi, competenți și integri".
Ce este "distributismul" lui Georgescu și în ce măsură seamănă cu comunismul
În programul de conducere a României, Călin Georgescu, care este de formație agronom și deține un doctorat în pedologie (știința solurilor), propune un model social, economic și politic denumit suveranism-distributism, pe care îl prezintă drept "inovator și unificator".
Deși nu ține de atribuțiile unui președinte, Călin Georgescu vrea să schimbe întreg sistemul economic actual, bazat pe economia de piață și capitalism.
"Suveranism-distributismul e menit să producă modificări structurale și, în final, o schimbare de sistem, deoarece pe scheletul actual nu se poate construi cu adevarat", scrie profesorul universitar.
Distributismul (democrația economică participativă) presupune răspândirea bunăstării pe scară largă prin încurajarea, susținerea și generalizarea proprietății productive mici și mijlocii și a formelor asociative.
Realizarea sa practică se face printr-un set de politici publice și măsuri legislative coerent articulate și destinate creării și dezvoltării de bănci populare, cooperative de producție și distribuție, întreprinderi cu lucrători-proprietari, producție în parteneriat, cadastru pus la punct.
"Proprietatea productivă larg răspândită asigură un mecanism economic sănătos: lucrătorii sunt stăpâni pe pământ, pe utilaje și pe propriile aptitudini și astfel dețin controlul asupra propriului destin", scrie
Călin Georgescu.
Chiar dacă principiul "frățietății" amintește de comunism, în descrierea distributismului așa cum apare în Programul lui Călin Georgescu se insistă pe proprietatea privată, ceea ce îl face diferit de doctrina de tristă amintire în România secolului XX.
Totuși, Georgescu ar dori ca justiția economică să se ocupe de marii bogați, care nu se solidarizează cu muncitorii- sistem care amintește de lupta de clasă din anii 1950.
"Manifestul lui Călin Georgescu este un fel de corporatism"
"Călin Georgescu își imaginează o nouă formă de organizare a societății, nici capitalism, nici comunism, ci o așa-zisă a treia cale numită distributism. Iată o lume nouă, populată doar cu mici proprietari, asociați în cooperații și cooperând în bresle – ca-n România interbelică, susține el", spune profesorul Cristian Manolachi, expert în violența politică și extrema dreaptă.
Potrivit istoricului de la Cluj-Napoca, teoria economică a lui Georgescu seamănă cu "corporatismul economic" din state fasciste.
"Manifestul lui Călin Georgescu este un fel de corporatism – forma de organizare economică a statelor fasciste –, însă reinterpretat sub forma unui corporatism descentralizat", a precizat Manolachi.
Potrivit candidatului la președinția României, dezvoltarea proprietății productive mici și mijlocii (nu a proprietăţii speculative!) încurajează și consolidează sentimentul de comuniune, de egalitate și de libertate, pentru că îi oferă cetățeanului șansa de a deveni proprietar-producător, adică o persoană cu adevărat demnă și
liberă, a cărei bunăstare depinde doar de sine însuși și de cooperarea cu semenii.
Georgescu propune "principul frățietății" și al "democrației participative"
Suveranism-distributismul este, în cuvintele lui Georgescu, un model social și economic al libertății și al binelui comun (al frățietății), care se bazează pe producția locală și pe democrația participativă și care poate fi soluția salvatoare pentru orice țară, nu doar pentru România.
Economia suveranist-distributistă este economia lucrătorilor-proprietari, a familiei tradiționale, a comunitățiilor, a producătorului român autentic. O economie echitabilă, stabilă și morală, care mărturisește tradiția.
Prin democrația participativă cetățenii se vor putea implica direct în procesul legislativ, fără a aștepta pasiv să fie chemați la urne o dată la patru ani, mai spune Georgescu.
România, principalul rezervor de apă în Balcani și Orientul Mijlociu
Prin Proiectul "Hrană, Apă, Energie", Georgescu crede că România poate deveni exportatorul principal de hrană bio din regiune, principalul rezervor de apă în Balcani și Orientul Mijlociu, "pentru că, foarte curând, apa va fi mai scumpă decât petrolul".
Scopul real al unei economii nu este de a acumula mormane de bani pentru bănci, spune el, ci de a crea bogăție reală care să susțină familiile și comunitățile.
Georgescu pun accentul pe sectorul agricol, care va fi relansat, prin sprijinirea gospodăriei țărănești şi a agriculturii tradiționale, ecologice, pentru a asigura populației o hrană curată şi implicit independența alimentară a țării.
"Nicio legătură cu fostele CAP-uri comuniste"
"România trebuie să devină un Centru European de Excelență pentru agricultura ecologică. Producția agricolă a gospodăriilor țărănești va fi organizată în forme cooperatiste moderne, cu respectarea legislației UE (nicio legătură cu fostele CAP-uri comuniste), mai ales în domeniul distribuției", se spune în programul lui Georgescu.
Gospodăria țărănească tradițională şi producția sa agricolă vor fi ajutate de stat prin credite cu dobândă zero, centre de colectare a produselor și piețe de desfacere oferite de stat cu taxe zero.
Reindustrializarea țării va porni de la parteneriatul sat-oraș şi se va face, în primul rând, după obiectivul agricol urmărit.
Vor fi eliminate total industriile poluante şi ineficiente, distrugerea sistematică, pe model colonial, a pământurilor, mai spune candidatul la Palatul Cotroceni.
Independentul Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, fiind votat de peste 2,1 milioane de oameni. El este urmat de Elena Lasconi (USR), care l-a depășit la limită pe Marcel Ciolacu (PSD).