VIDEO - Ce mai duc românii la amanet? Cam tot ce au prin casă: ”Te doare inima că îl dai la amanet”
Copleșiți de neajunsurile adâncite și mai rău de pandemie - tot mai mulți români fac cale bătută spre casele de amanet. Duc acolo tot ce au mai de preț prin casă - de la telefoane, bijuterii, până la oale sau covoare - doar să facă rost cât mai rapid de bani. Criza pare să-i fi lovit și pe cei odinioară înstăriți. La amanet găsim tot mai multe ceasuri de zeci de mii de euro și bolizi scumpi cât niște apartamente.
Webeditor: Mircea Pop joi 18 noiembrie 2021 , 09:35
În fața unei case de amanet din Capitală dăm peste Daniela. Plânge și ne povestește că e nevoită să renunțe câteva zile la inelul de logodnă ca să facă rost de niște bani!
Lipsa banilor bântuie și la case mai mari. După ce au dat averi pe ceasuri- bijuterii scumpe sau autoturisme de lux... sunt destui cei care le amanetează. Drept dovadă stă și tezaurul ce se ascunde aici... de pildă.
”- Aceasta este o tabacheră port țigaret din aur de 14 karate școala Faberge!
- La cât este estimată?
- La 10.000 de euro!”
Dar patronul spune că se lovește de tot felul de situații bizare!
Mugur Marcu, patronul unei case de amanet: „Păi, a venit un domn acum vreo doi ani.... și am refuzat!”
Ne mutăm la o altă casă de amanet- plină și ea de obiecte de lux!
Set colier și brățară din diamante și aur alb estimat la 30.000 de euro, inel estimat la 6.000
de euro, brățară Cartier estimată la 9.000 de euro și un ceas Rolex estimat la 11.000 de euro. În total, 56.000 de euro adică echivalentul unui apartament cu 2 camere în Capitală.
Și aici există o listă cu obiecte... refuzate!
Mihaela Suciu, reprezentantul unei case de amanet: ”Covoare țesute la război, seturi de oale! astea au fost cele mai stranii!”
Oamenii nu se mai întorc să recupereze obiectele de la amanet
Revenind însă la cele existente în casele de amanet- patronii spun că de multe ori oamenii nu se mai întorc să le recupereze.
Mugur Marcu, patronul unei case de amanet: „90 la sută promit că vor veni..... nu e nimic bătut în cuie! Dacă împrumutul se apropie.... își cumpără altul data viitoare!”.