Close sidebar
Close sidebar

Ce ne Arată o Ecografie Abdominală și Când Este Recomandată de Specialiști

Orice procedură sau analiză medicală are tendința de a transmite un sentiment de disconfort sau nesiguranță pacientului care urmează să o efectueze. Acest lucru apare de cele mai multe ori din cauza lipsei de informații care să pregătească emoțional pacientul pentru ceea ce urmează să se întâmple și pentru rezultatele care ar putea fi obținute.

Andreea Bolocan,

Ce este ecografia abdominală și când trebuie făcută

[Sursa foto: https://pikwizard.com/photos/female-patient-receiving-a-ultrasound-scan-on-the-stomach--d5ef20e75927aa9b69ce4cb45aeda385-m.jpg ]

DISTRIBUIE
acest articol

Ecografia abdomenului reprezintă una dintre evaluările medicale care pot provoca o oarecare stare de anxietate în cazul în care nu a mai fost efectuată niciodată. De aceea, mai jos, veți găsi toate informațiile necesare pentru a fi liniștiți înainte de experimentarea unei ecografii de abdomen total superior sau inferior.

Ce este ecografia abdominală și în ce situații se utilizează?

Ecografia de abdomen este o analiză bazată pe tehnologia cu ultrasunete, care permite afișarea unor imagini clare și precise asupra organelor abdominale ale pacientului examinat. Aceasta permite identificarea și ținerea evidenței asupra câtorva caracteristici proprii ale organelor interne precum forma, dimensiunea, structura, etc. Aceasta poate fi realizată atât pentru abdomenul superior, cât și pentru abdomenul inferior.

Se utilizează pentru a verifica morfologia din zona abdominală. Organele care se află cel mai adesea în atenția medicilor în timpul ecografiei sunt rinichii, ficatul, pancreasul, splina și vasele importante de sânge. În urma verificării imaginilor și a rezultatului ecografiei se pot observa eventualele probleme sau disfuncționalități.

Când este necesară o ecografie abdominală?

Cea mai comună cauză pentru care majoritatea pacienților ajung la medic și implicit la necesitatea efectuării procedurii este experimentarea unei dureri sau a unui disconfort în zona abdominală. În urma analizei se poate identifica organul care reprezintă sursa durerii, problemele pe care le întâmpină și se poate prescrie un tratament adecvat.

Cum se desfășoară procedura?

În principiu, nu există modalități specifice prin care trebuie să vă pregătiți înainte de efectuarea procedurii. În cazul în care se impun anumite condiții, acestea vă vor fi indicate de medicul specialist.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Ca în majoritatea investigațiilor medicale de acest gen, pacientul trebuie să stea întins cu fața în sus pe masa de examinare. Medicul poate solicita întoarcerea pe o parte sau alta pentru o mai bună calitate a imaginii asupra cavității abdominale.

Cel care realizează procedura va aplica un gel special pe suprafața examinată și va plasa o sondă conectată la aparat pe abdomenul pacientului. Prin sondă sunt emise pulsații cu ultrasunete care ajung în profunzime, revin asemenea unui ecou și sunt înregistrate și procesate de dispozitiv sub formă de imagini alb-negru. În general, această acțiune nu atrage disconfort, ci doar o mica senzație de presiune.

Nu în ultimul rând, ecografia abdominală se desfășoară pe o durată restrânsă de timp, un control complet fiind estimat la aproximativ 30 de minute. Timpul necesar depinde însă și de zona vizată și de claritatea imaginilor obținute.

Care sunt beneficiile, dar riscurile unei astfel de ecografii?

Efectuarea ecografiei abdominale are o sumedenie de beneficii, dintre care cele mai semnificative sunt:

  • Caracterul non-invaziv al întregii proceduri,
  • Posibilitatea de a fi suportat ușor și de persoanele foarte sensibile, deoarece nu provoacă durere,
  • Prețul mai scăzut în comparație cu alte mijloace de investigație care țin de medicina internă,
  • Siguranța pe care oferă, fiindcă nu folosește radiații,
  • Imaginea clară rezultată,
  • Accesibilitatea crescută, datorită clinicilor care oferă posibilitatea programării online,
  • Rapiditatea efectuării și afișarea imaginii imediat, în timp real.

În comparație cu alte proceduri, efectuarea acesteia nu implică asumarea niciunui risc, ceea ce o face sigură pentru toate persoanele care au nevoie de ea. Singurul dezavantaj este determinarea întâmpinării unor dificultăți datorită aerului și gazelor interne, care pot afecta claritatea imaginii. Totuși, acestea nu împiedică total realizarea analizei.

Situaţii în care ecografia abdominală cu ultrasunete ajută la stabilirea  diagnosticului

Ecografia abdominală cu ultrasunete este cea mai eficientă investigaţie care se poate realiza pentru depistarea unor afecţiuni precum:

  • Inflamarea apendicelui (apendicită);
  • Îngustarea părţii inferioare a stomacului (stenoza pilorică);
  • Pietre la rinichi sau la vezica biliară;
  • Tumori, chisturi sau abcese abdominale;
  • Lichid anormal în zona abdominală.

De asemenea, ecografiile abdominale pot fi utile pentru ghidarea unor proceduri precum biopsiile cu ac sau inserţia cateterului. O altă utilizare constă în monitorizarea, creşterea şi dezvoltarea fătului în uter şi urmărirea unei sarcini.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Pregătirea pentru o ecografie abdominală

În cazurile de rutină, ecografia abdominală necesită o mică pregătire. Astfel, medicul vă poate cere să nu mâncaţi şi să nu beţi nimic timp de câteva ore înainte de procedura. Totuşi, în cazurile urgente, ecografia se va realiza fără nicio pregătire prealabilă.

Procedura se desfăşoară de obicei în secţia de radiologie a unui spital sau într-un centru de radiologie şi durează mai puţin de 30 de minute.

Deci, puteți observa că nu există niciun aspect legat de întreaga procedură care să vă trezească neliniștea. În cazul în care există informații care nu vă sunt clare, nu ezitați să cereți medicului dumneavoastră detalii suplimentare. Încercați să mențineți o stare relaxată și să abordați situația cu calm.

Aveți întotdeauna grijă de starea de sănătate! Nu amânați efectuarea ecografiei!

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI