Ce nu ai voie să faci azi de Sf. Cuvioasă Parascheva? Este sărbătoare mare
Este sărbătoare mare azi, pentru toți credincioșii. Este sărbătorită Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași. Iată ce nu ai voie să faci în această zi sfântă!
Pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o preznuiește pe Sfânta Parascheva, aceasta fiind cunoscută popular și ca “Sfânta Vineri de Toamnă” sau ocrotitoarea Moldovei.
În aceasta zi este interzisă munca la câmp, spalatul rufelor, cusutul, torsul și țesutul.
Potrivit credinţelor populare, fetele care cos și spală în această zi rămân nemăritate.
O tradiție străveche mai spune că dacă în această zi, coși, calci sau faci mâncare aduci ghinion în casă.
În mediul rural, de Sfânta Parascheva, bătrânii nu făceau focul în sobă, pentru a nu atrage asupra casei lor nenorociri. De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap. În tradiţie se spune că fetele care cos şi care spală în ziua Sfintei Parascheva vor rămâne nemăritate.
De Sf. Parascheva se ţine post, nu se munceşte, iar în tradiţia românească este ziua în care se prezice starea vremii.
O altă tradiție din popor spune că, Sfânta Parascheva îi fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi. Astfel, i se mai spune şi Sfânta Vineri. În
această zi nu se mănâncă de dulce, nu se lucrează şi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi.Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Ce rugăciune se spune la moaştele Sf. Parascheva?
Potrivit unei datini străvechi legată de sărbătoarea Sfintei Parascheva, dacă ziua de 14 octombrie va fi una ploioasă, atunci iarna va veni mult mai repede.
Totodată, ciobanii trebuie să se uite cu atenție la felul în care dorm oile, iar dacă acestea sunt îngrămădite, atunci înseamnă că iarna va fi una grea, în timp ce dacă oile sunt răsfirate, iarna va fi blândă și nu le va pune probleme gospodarilor.
Tot de Sfânta Parascheva, nu este bine să oferim celor trecuți în neființă poame cu cruce, nuci, castraveți sau pepene rosu. Cel mai bine este să oferi vin sau must, pâine, ori grâu uscat.
Chiar dacă este o zi în care se ţine post, nici fructe nu se consumă în această zi. Este vorba despre cele închise la culoare şi pepenele roşu, deoarece acestea amintesc de sacrificiul martiric.
De sărbătoarea Sfintei Parascheva e bine să se împartă must și vin nou, dar și pâine sau lipie.
În ziua de 14 octombrie se prezice și vremea. Se spune că dacă este o zi frumoasă sau mohorâtă, la fel vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Chiar și ciobanii anticipează vremea în funcţie de oile lor, dacă acestea stau adunate una lângă cealaltă, este semn că va urma o iarnă grea.
Citeste si: Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Citeste-l pentru a te vindeca de suferinta
Sfânta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea in satul Epivata din Tracia. Parintii acesteia erau crestini, dar si bogati avand multe averi. Cuvioasa a fost botezata si crescuta de catre parintii ei in credinta crestina. A fost o fire foarte evlavioasa, mergea de fiecare data cand se ivea ocazia la biserica Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu impreuna cu mama ei. La varsta de 10 ani, intr-o zi cand era in biserica a auzit urmatoarea fraza din Evanghelie: ”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.
Citeste si: Ce minuni a făcut Sf. Parascheva? Rugăciune care te vindecă de boli
La vârsta de 25 de ani, un înger i s-a arătat în vis Cuvioasei și i-a spus sa se întoarcă la locurile părintești. Asfel, ascultând glasul îngerului, s-a întors pe tărâmul natal. Pe drumul de întoarcere a avut parte de obstacole. Corabia pe care se afla a fost pe punctul de a se scufunda în mijlocul unei furtuni puternice. În acele momente grele, tânăra Parascheva a strigat: „Kalikratei”, aceasta fiind denumirea atribuită ulterior țărmului pe care s-a aflat. Pe pământul părintesc a construit un cămin pentru orfani și săraci și a îngrijit Biserica Sfinților Apostoli. Totodată, din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este. Fiind împacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, a trecut la cele veșnice.
Sf. Parascheva fost ingropata ca o straina. Tradiția spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au aruncat la tarm, iar un sihastru care traia acolo, a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand deci o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit si plin de mireasma. Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. Dar in noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. Iar imparateasa pe care o vazuse in vis" si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva" i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.
Citeste si: Rugaciune către Sf. Cuvioasă Parascheva