Ce nu s-a stiut niciodata despre Marin Moraru! A muncit la vagoane si la forja si era sa fie bombardat in al doilea razboi mondial! Biografia neromantata a marelui actor care s-a stins din viata
Marin Moraru a vorbit foarte rar despre viata lui de dincolo de scena. Tocmai din acest motiv se cunoscu foarte putine lucruri despre biografia neromantata a marelui actor.
Marin Moraru a fost un tip mai degraba ursuz, atunci cand nu era pe scena. Actorul marturisea intr-un interviu ca acasa la el se rade foarte rar „pentru ca nu ai de ce”. Vedea lucrurile in negru si era extrem de critic la adresa conducatorilor romani, prin prisma omului care a trait pe viu un razboi si 45 de ani de comunism.
Marin Moraru s-a nascut in 1937, intr-o familie modesta, intr-o casuta din cartierul Giulesti.
Primul moment cand si-a dat seama ca poate muri oricand a fost in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand au inceput bombardamentele. „N-am facut nimic. Am stat in casa, pentru ca nu aveam un subsol in care sa ne retragem”, a povestit Marin Moraru. Tatal actorului a lucrat la CFR ca vopistor de vagoane, iar dupa venirea comunistilor parea ca aceasta va fi si destinul lui. A intrat la un liceu care tinea de CFR si la un moment dat a plecat la Brasov ca ucenic al unui picher.
A fost o perioada extrem de grea pentru viitorul actor: dormea intr-o camaruta insalubra alaturi de alti 20 de muncitori, iar pe sub geamul acesteia trecea cate un tren la fiecare 10 minute. Dupa ce si-a terminat ucenicia, s-a intors la Bucuresti, unde s-a angajat la Uzinele „Grivita Rosie”. Aici a lucrat o perioada ca agent tehnic, mai precis avea grija ca utilajele destinate intretinerii de cai ferate sa iasa in parametrii de la forja.
In acea perioada, Marinus, cum il alintau prietenii, visa sa se faca aviator. A vrut sa se inscrie la scoala de pilotaj, insa a fost respins pentru ca era prea mic de statura.
Primul contact cu teatrul l-a avut prin intermediul regizorului Mihai Dimiu, care organiza la acea vreme trupe de amatori in mediul muncitoresc. A urcat pe scena, i-a placut, insa nu s-a gandit vreun moment ca o sa ajunga actor.
Pentru ca isi dorea foarte mult sa faca mai mult in viata, Moraru s-a insris la Politehnica. Inainte sa dea examen acolo, a aflat ca se faceau insrieri si la teatru.
A dat examen si a intrat, dupa care si-a dat seama ca acela va fi destinul lui.
A absolvit institutul de teatru in 1961, avand ca examen de diploma rolul lui Agamita Dandanache din piesa „O scrisoare pierduta” a lui IL Caragiale. S-a angajat apoi la Teatrul Tineretului, dupa care la Teatrul de Comedie, la Bulandra si la National. Intre 1974 si 1980 a predat la IATC in calitate de conferentiar universitar.
A jucat in zeci de piese de teatru si filme, insa in ultima perioada a vietii a stat mai mult izolat, preferand sa critice actuala generatie de artisti. In 2013, a acceptat totusi sa joace in telenovela „O noua viata”, alaturi de Adela Popescu, Dorian Popa sau Alina Chivulescu.