Site-ul bercenidepoveste.ro a publicat povestea localurilor in care se distrau bucurestenii in anul 1943 si o estimare aproximativa a numarului acestora. "O numărătoare din 1943 zice că-n Bucureşti erau, nici mai mult, nici mai puţin de 687 restaurante (local mare unde se prepara mâncarea şi se servea, alături de băuturi), 381 birturi (restaurante mai mici), 610 bodegi (localuri mici unde se serveau gustări şi băuturi), 61 cârciumi (bodegi mai ţeapene), 33 hanuri (localuri unde puteai să şi dormi).
Şi cum cartierele boiereşti din nord colcăiau de plictiseală şi fasoane, grosul distracţiei rămânea în centrul şi la periferia oraşului. În cârciumi cu nume care mai de care mai deşucheate, precum Vaca Norocoasă (Apărătorii Patriei), La Borţosu‘ (Griviţa), La Leul şi Cârnatul (Filaret), Amărăşteanu‘ (Văcăreşti) sau Fata Veselă (Calea Serban- Voda) se strângeau grămadă chefliii şi petreceau în legea lor", scrie sursa citata. Apoi, sunt enumerate localurile care in acele timpuri se impusesera drept repere ale cartierului Berceni, carciumi care devenisera puncte de intalnire si in care se barfea orice, oricine si oricum, dar mai
ales vedetele momentului sau cei absenti de la distractie: "În Berceni, de exemplu, cele mai faimoase cârciumi erau Mandravela, la intersecţia Căii Văcăreşti cu Şoseaua Olteniţei, La Banditu‘, în Apărătorii Patriei, şi La Curcan, vizavi de Cimitirul Bellu".