Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice a clarificat din nou situația pensiilor! Acesta a oferit detalii prețioase românilor care au lucrat peste hotare, potrivit Capital.

Care este stagiul minim de cotizare în România?

Tot acesta a spus că stagiul minim de cotizare în România este de 15 ani, dar există și o excepție, deoarece cei care sunt pensionați pe caz de boală pot avea un stagiu de cotizare și sub această limită.

Tot Daniel Baciu a spus pensiile de invaliditate sunt calculate tot pe baza principiului contributivității.

”Pentru pensionarii din sistemul public, trebuie să se realizeze minimum 15 ani vechime pentru a putea obține o pensie din sistemul public de pensii. Excepție fac doar pensionarii de invaliditate, deoarece boala nu te întreabă câți ani ai lucrat, și acolo avem excepții unde sunt sub 15 ani. Dar și pensiile de invaliditate se calculează tot pe contributivitate”, a explicat Daniel Baciu, pentru sursa menționată mai sus.

Pensie români diaspora

Imagine reprezentativă pentru un pensionar.

[Sursa foto: iStock]

De asemenea, șeful Casei Naționale de Pensii a precizat că pentru un stagiu contributiv de 18 ani, nu se oferă niciun punct de stabilitate.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

”Pentru un stagiu contributiv de 18 ani, de exemplu, nu se beneficiază de niciun punct de stabilitate, dar se beneficiază doar de indexările anuale care au loc cu valoarea punctului de pensie. Noi am anticipat la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2% începând cu 1 ianuarie”, a mai spus șeful CNPP la Realitatea PLUS.

Citește și: Pensionarii se împrumută înainte de Paște ca să aibă ce pune pe masă. Casele de Ajutor Reciproc, asaltate de cereri

Câți bani vor primi în plus cei care au lucrat în străinătate?

Totodată, cei din afara țării au primit asigurări în ceea ce privește majorarea pensiilor, asta doar în condițiile în care aceștia au lucrat legal. Stagiul de cotizare din România se cumulează cu cel din țara în care s-a lucrat.

”Cu siguranță perioada pe care a lucrat-o în altă țară se cumulează cu perioada lucrată în România. Este vorba despre principiul pensiei comunitare, rezultând o decizie de pensionare care cumulează cele două perioade contributive, din România și din țara respectivă”, a explicat Daniel Baciu.

Pensie români diaspora

Imagine reprezentativă pentru un pensionar.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: EXCLUSIV- Cât de scump va fi Paștele acesta pentru români: ”Vor alege să cumpere la bucată”

De exemplu, un pensionar care a muncit 15 ani în România și 10 ani în Italia va avea 25 de ani de muncă pe decizia de pensionare, fiecare țară plătind pensia pentru anii lucrați.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si