Ce probleme se pot ascunde în spatele unei lăcrimări excesive?

Lăcrimarea excesivă, cunoscută și sub denumirea de epiforă, este o afecțiune în care ochii produc o cantitate neobișnuit de mare de lacrimi, care pot determina scurgerea acestora pe obraji.

Maria Zărnescu, miercuri 21 februarie 2024 , 12:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Lăcrimarea excesivă, cunoscută și sub denumirea de epiforă, este o afecțiune în care ochii produc o cantitate neobișnuit de mare de lacrimi, care pot determina scurgerea acestora pe obraji. Deși lăcrimarea este un proces natural pentru menținerea sănătății ochilor, excesul de lacrimi poate semnala prezența unor probleme subiacente. În continuare îți vom prezenta ce probleme se pot ascunde în spatele unei lăcrimări excesive.

Obstrucția canalului lacrimal

Obstrucția canalului lacrimal se referă la blocarea sau înfundarea canalului lacrimal, care este responsabil de drenarea lacrimilor din ochi în nas. Simptomele obstrucției canalului lacrimal pot include lăcrimare excesivă, ochi roșii și iritați, senzație de umflături sau durere în zona ochiului și scurgeri de lichid la nivelul pleoapelor. Tratamentul pentru obstrucția canalului lacrimal poate varia în funcție de cauza și severitatea problemei și poate include administrarea de medicamente, masajul și curățarea delicată a zonei ochiului, sondarea sau dilatarea canalului lacrimal sau, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.

Citește și: Cum ar fi prevestit vrăjitoarea Sidonia crima de la Padina?! Mama celor trei frați face noi dezvăluiri cutremurătoare

Infecții oculare

Infecțiile oculare reprezintă afecțiuni comune ale ochilor care pot provoca disconfort și simptome neplăcute. Aceste infecții pot afecta diferite părți ale ochiului, inclusiv conjunctiva (conjunctivita), pleoapele (blefarita) sau corneea (cheratita). Infecțiile oculare pot fi cauzate de bacterii, virusuri, fungi sau paraziți și pot fi transmise prin contact direct, utilizarea obiectelor contaminate sau prin răspândirea infecției din alte părți ale corpului. Acestea pot provoca inflamație și iritare, determinând ochii să producă mai multe lacrimi decât de obicei astfel ca vei observa că îți lăcrimează ochii în mod constant.

Alergii oculare 

Alergiile oculare, cunoscute și sub denumirea de conjunctivită alergică, reprezintă o reacție inflamatorie a ochilor la alergeni precum polenul, praful, părul de animale sau mucegaiul si pot provoca lăcrimare excesivă și senzație de mâncărime în ochi. Aceste alergii pot fi sezoniere sau pot apărea pe tot parcursul anului, în funcție de alergenii specifici și de expunerea la aceștia. De obicei, sistemul imunitar al organismului reacționează la alergeni prin eliberarea histaminei, ceea ce duce la inflamația ochilor și la manifestarea simptomelor alergice de lăcrimare excesivă.

Citește și: Ipoteză șocantă privind uciderea lui Aleksei Navalnîi. "Un pumn puternic în zona inimii, metoda de execuție a KGB"

Sindrom ochi uscat

Cunoscut și sub denumirea de sindrom de ochi uscat, ochiul uscat implică o afecțiune în care ochii nu produc suficiente lacrimi sau lacrimile produse nu sunt de calitate adecvată pentru a menține ochii umezi și lubrifiați. Contrar aparenței, lăcrimarea excesivă poate fi, de asemenea, rezultatul unui dezechilibru în producția și calitatea lacrimilor, care poate duce la ochi uscați. Ochii uscați pot stimula glandele lacrimale să producă mai multe lacrimi pentru a compensa. 

Corp străin în ochi

Prezența unui corp străin în ochi poate irita mucoasa iar reacția naturală a organismului este de a produce lacrimi pentru a încerca să-l îndepărteze. Această lăcrimare excesivă este un mecanism de protecție prin care ochiul încearcă să spele corpul străin sau să-l împingă spre marginea ochiului, în vederea eliminării sale. Este important să acționezi cu precauție atunci când ai un corp străin în ochi și să soliciți asistență medicală dacă este necesar. Ochiul este o zonă sensibilă și este esențial să protejezi sănătatea ochilor pentru a evita complicații și a menține o vedere sănătoasă.

Lăcrimarea excesivă poate ascunde o varietate de probleme medicale și oftalmologice. De la obstrucții ale canalului lacrimal până la alergii, infecții și probleme anatomice, există o serie de condiții care pot provoca lăcrimare excesivă. Este esențial să acorzi atenție acestui simptom și să cauți o evaluare adecvată pentru a identifica această cauză și a elimina acest disconfort.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat... Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal
spotmedia.ro
De ce UE nu-l poate opri pe Viktor Orban De ce UE nu-l poate opri pe Viktor Orban
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si