Ce să faci dacă te-a mușcat un paianjen? Este important să acționezi imediat
Începutul verii aduce mereu natura la viață. Odată cu înflorirea culorilor, apariția frunzelor proaspete și venirea soarelui blând, diverse viețuitoare, unele mai supărătoare sau periculoase decât altele, ies la iveală din ascunzișurile lor. Iată tot ce trebuie să știi în cazul ciupiturii de păianjen!
În cele mai multe dintre cazuri, mușcăturile de păianjen sunt de obicei inofensive, iar aceste insecte nu mușcă decât dacă sunt amenințate.
Înțepăturile de păianjen pot cauza roșeață, durere și inflamații, iar în unele cazuri pot să nu lase nicio urmă. Simptome similare pot fi cauzate și de mușcăturile altor insecte sau de iritații ale pielii. Dacă nu sunteți sigur că ați fost mușcat de un păianjen, este dificil să determinați cu certitudine natura rănii.
La nivel mondial, doar câteva specii de păianjeni au chelicerele (colții) suficient de lungi pentru a pătrunde pielea și veninul suficient de puternic pentru a afecta oamenii. Printre acestea se numără Văduva Neagră, care are aproximativ 30 de subspecii, și Pustnicul Maro, cu peste 140 de subspecii în întreaga lume.
Ambele trăiesc preponderent în climatele calde și preferă locurile întunecate și uscate. Atât Văduva Neagră, cât și Pustnicul Maro se pot găsi și în țara noastră, mai ales în zona Dobrogei.
Simptomele severe apar ca urmare a veninului injectat de păianjen și variază în funcție de specia de păianjen, cantitatea de venin injectată și sensibilitatea organismului la venin.
Care sunt simptomele mușcăturii de păianjen?
Identificarea unei mușcături de păianjen este mai ușoară dacă este observată chiar în momentul în care se produce, însă, din nefericire, aceasta poate fi remarcată abia câteva ore mai târziu.
De cele mai multe ori, o mușcătură de păianjen arată similar cu orice altă mușcătură de insectă, mai ales că aceasta se poate manifesta prin roșeață, inflamație, uneori mâncărime sau durere pe piele, sau poate chiar trece neobservată, ca în cazul celorlate tipuri de mușcături.
Înțepăturile inofensive de păianjen nu produc, de obicei, alte simptome.
Cu toate acestea, mușcăturile provocate de anumite specii de păianjen, precum Văduva Neagră și Pustnicul Maro, pot provoca simptome grave:
roșeață, durere și inflamație: este posibil ca persoana mușcată să aibă dureri și umflături în jurul rănii, care se pot răspândi pe abdomen, spate sau piept;
crampe: este posibil ca după mușcătura Văduvei Negre să se instaleze o rigiditate abdominală severă sau crampe care uneori sunt confundate cu apendicită sau cu o ruptură de apendice;
erupție cutanată cu mâncărime;
respirație dificilă;
pleoape căzute sau ochi umflați;
durere de cap;
creșterea producției de salivă;
greață și vărsături;
transpirație abundentă;
tremurat
durere cu caracter progresiv în primele opt ore după mușcătură;
febră, frisoane și dureri în tot corpul;
plaga mușcată are un aspect palid care devine albastru închis sau violet, cu un inel roșu în jurul ei;
rană deschisă (ulcer) cu piele moartă în jurul ei;
mâncărime de piele în zona mușcăturii sau pe tot corpul.
Mușcătura de păianjen. Tratamente și remedii
În cazurile ușoare, mușcăturile de păianjen pot fi tratate acasă. Cu toate acestea, nu trebuie în niciun caz să încercați să sugeți sau să eliminați veninul de la o mușcătură de păianjen.
Primii pași pentru orice mușcătură de păianjen, inclusiv cele de la Văduva Neagră sau Pustnicul Maro, sunt următorii:
curățați zona cu apă și săpun, pentru a preveni infectarea;
aplicați gheață pe locul mușcăturii timp de 10 minute;
țineți ridicat brațul sau piciorul cu mușcătura de păianjen, pentru a reduce inflamarea;
luați un antihistaminic (medicament pentru alergii), pentru a ușura mâncărimea și pentru a preveni umflarea;
aplicați unguent cu antibiotic pe zona afectată dacă apar vezicule.
Obținerea celor mai bune rezultate în tratarea mușcăturilor de păianjen implică administrarea tratamentului în primele 24 de ore de la incident și acesta variază în funcție de simptome.