Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare cu cruce roșie urmează în octombrie după Sfânta Parascheva. Numeroși români îi poartă numele acestui sfânt

O mare sărbătoare cu cruce roșie urmează în octombrie, după Sfânta Parascheva. Mulți români poartă numele sfântului prăznuit la sfârșitul lunii.

Elena Tasca,

Sfântul Dimtirie, sărbătoare cu cruce roșie în octombrie

[Sursa foto: istockphotos/ doxologia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

După Sfânta Parascheva, urmează o mare sărbătoare cu cruce roșie în octombrie. Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Dimitrie în ziua de 26 a lunii.

Cinstirea Sfântului Dimitrie este un motiv de sărbătoare pentru românii care îi poartă numele.

Lista sărbătorilor cu cruce roșie din luna octombrie

În luna octombrie sunt trei mari sărbători cu cruce roșie, pe lângă zilele de duminică, considerate de însemnătagte pe parcusul întregului an.

Pe 1 octombrie 2024, în biserica ortodoxă este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendar.

Pe 14 octombrie 2024, va fi sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva.

La Iași se desfășoară pelerinajul Sfintei Parascheva, care a început pe 8 octombrie și urmează a se încheia pe 15 octombrie. Mii de credincioși din toată țara merg să se roage la racla cu sfintele moaște.

După Sfânta Parascheva, urmează o mare sărbătoare cu cruce roșie. Pe 26 octombrie 2024, biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Citește și: VIDEO „Vreau să stau la rând să mă închin”. Moaștele Sfântului Pantelimon, aduse la Iași

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, prăznuit pe 26 octombrie

Sfântul Mucenic Dimitrie este prăznuit pe data de 26 octombrie. În această mii de români își serbează ziua de nume.

Citeste si: Imagini apocaliptice! Uraganul Milton a făcut ravagii în Florida: S-au raportat 27 de tornade și a fost emis ordin de evacuare- kanald.ro

Citeste si: Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”- wowbiz.ro

Citeste si: Un condamnat la moarte din SUA a fost rugat de autorități să-și aleagă metoda prin care preferă să fie executat- antena3.ro

Persoanele care poartă numele de Dimitrie, Dumitru, Dumitra, Dumitrina, Dimitri, Dimitrica, Dimitrache, Dima, Dumitrița, Dumitrana, Mitică, Mimi, Mitru, Mitrea, Mitrache, Mița, Mitu sau Mițu își vor sărbători onomastica pe 26 octombrie.

Persoanele care poartă numele Dimitrie sau derivate își serbează onomastica

[Sursa foto: Freepik]

Potrivit tradiției, un tânăr creștin i-a cerut Sfântului Dimitrie binecuvântare pentru a îl ucide pe gladiatorul preferat al împăratului. Sfântul Dimitrie l-a însemnat cu semnul sfintei cruci, iar Nestor a câgtigat bătălia.

"Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos îl vei mărturisi", l-a binecuvântat Sfântul Dimitrie pe Nestor.

Împăratul a poruncit ca Nestor să fie ucis prin tăierea capului, iar Sfântul Dimitrie să fie străpuns cu sulitele. Din trupul lui Dimitrie a curs mir tămăduitor de boli, nu sânge.

Citeste si: Veste bună pentru mamele din România! Cu cât se modifică alocațiile de la 1 ianuarie 2025- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Angela Similea, prezență rafinată la spectacolul dedicat lui Dan Spătaru. Mirabela Dauer nu și-a putut stăpâni lacrimile: "A fost prietenul meu de suflet, omul cel mai bun din viața mea"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un condamnat la moarte din SUA a fost rugat de autorități să-și aleagă metoda prin care preferă să fie executat- antena3.ro

Citește și: S-au intoxicat cu ciuperci culese de pe Muntele Athos! 11 români, internați de urgență la spital

Sfântul Dimtirie, sărbătoare cu cruce roșie în octombrie

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Sfântul Dimitrie este ocrotitorul orașului Tesalonic. Pe 26 octombrie, în Tesalonic, se organizează pelerinaje și procesiuni la moaștele Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sursa: creștinortodox.ro.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI