Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 13 august 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 13 august 2024!

Andreea Stoica,

Ce sărbătoare este în Calendar ortodox pe 13 august 2024?

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În Calendar ortodox, pe 13 august 2024, este sărbătorit Sfântul Tihon de Zadonsk. 

Calendar ortodox 13 august 2024: Cine a fost Sfântul Tihon de Zadonsk?

Sfântul Tihon de Zadonsk s-a născut în anul 1724 într-o familie creștină din Rusia. La botez, a primit numele de Timotei, dar destinul său a fost umbrit de o tragedie timpurie. Tatăl său, diaconul Savelie Chirilov, s-a stins din viață pe când Timotei era încă copil, lăsând familia fără sprijinul material necesar. Mama sa, Domnica, s-a văzut în situația de a-l încredința unui vizitiu pentru a-l crește, dar soarta a vrut ca acest lucru să nu se întâmple.

Timotei a demonstrat de timpuriu o mare înclinație spre studiu și spiritualitate. Într-o epocă în care scolastica era la modă, tânărul și-a găsit locul în seminar, pe care l-a absolvit cu succes în anul 1754.

Cariera sa academică a început imediat, fiind numit profesor de retorică, funcție pe care a deținut-o timp de patru ani, până în 1758.

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citeste si: Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară, în timpul restaurării catedralei Notre-Dame: Sicriul unui cunoscut poet a fost găsit în toiul lucrărilor- antena3.ro

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Maria? Mesaje cu La mulți ani!

Tot în acest an crucial, Timotei a decis să-și dedice viața complet lui Dumnezeu, intrând în monahism și primind numele de Tihon.

În scurt timp, a fost numit arhimandrit și egumen al Mănăstirii Jelticov, iar ulterior a devenit episcop-vicar al Novgorodului pentru un an. Apoi, în 1763, a fost hirotonit episcop de Voronej și Eletk, unde a păstorit timp de patru ani și jumătate.

Ca episcop, Sfântul Tihon a fost un luptător neobosit împotriva ereziilor și păgânismului, contribuind la dezvoltarea învățământului și asigurându-se că preoții din eparhia sa erau bine pregătiți și competenți.

Misiunea sa nu a fost doar una administrativă, ci a avut un puternic caracter duhovnicesc, lăsând o amprentă profundă asupra comunității sale.

În anul 1769, după o activitate pastorală intensă, Sfântul Tihon a simțit chemarea de a se retrage din viața publică. S-a stabilit la Mănăstirea Bogoroditk din Zadonsk, unde s-a dedicat rugăciunii și vieții ascetice. În această perioadă, au fost numeroase mărturii care îl descriu pe Sfântul Tihon într-o stare de extaz duhovnicesc, cu chipul strălucind, semn al legăturii sale profunde cu Dumnezeu.

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară, în timpul restaurării catedralei Notre-Dame: Sicriul unui cunoscut poet a fost găsit în toiul lucrărilor- antena3.ro

Sfântul Tihon de Zadonsk a trecut la cele veșnice pe 13 august 1783. Trupul său a fost așezat într-o criptă sub altarul Mănăstirii Bogoroditk, loc ce a devenit un loc de pelerinaj pentru credincioși. Pentru viața sa plină de sfințenie și pentru faptele sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat pe 25 mai 1861, confirmând astfel locul său în rândul marilor sfinți ai Ortodoxiei.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI