Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox în Sâmbăta Mare pe 4 mai 2024
Pe data de 4 mai 2024, creștinii sărbătoresc Sâmbăta Mare, ultima zi din Postul Paștelui și ziua în care se așteaptă Învierea Domnului.
Sâmbăta din Săptămâna Patimilor este pragul dintre Moartea și Învierea lui Hristos, scrie Doxologia.
În această zi, Hristos a coborât cu sufletul Lui printre cei adormiți le-a propovăduit cuvântul Evangheliei. Nu mulți însă au ascultat de Cuvântul lui.
”Unde-ți este moarte, boldul? Unde-ți este iadule, biruința? Înviat-a Hristos si tu ai fost nimicit. Sculatu-s-a Hristos si au căzut diavolii. Înviat-a Hristos si se bucura îngerii.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Taina Sâmbetei celei Mari este redată în Sinaxarul acestei zile astfel: "În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul ca un Dumnezeu, în Rai cu tâlharul și pe tron împreună cu Tatăl și cu Duhul ai fost, toate umplându-le, Acela ce ești necuprins Hristoase, Dumnezeule!".
În această zi, dimineața, copiii și adulții merg, potrivit tradiției, îmbrăcați în haine noi, la biserică pentru a se spovedi și împărtăși. După împărtășanie, aceștia nu au voie să se pupe. Seara, va fi oficiată slujba de Înviere, acolo unde cei sărmani vor primi de pomană alimente. La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: “veniți sa luați Lumină!”, urmând ca toți să cânte ”Hristos a înviat!”.
De asemenea, tradiția spune că până acasă, candela nu trebuie să fie stinsă, iar resturile lumânării trebuiesc păstrate pentru vremuri grele. Totodată, în Sâmbăta Mare oamenii nu au voie să se certe, deoarece vor fi urmăriți de ghinion.
O superstiție spune că cine se va naşte de Paşte, când se trag clopotele, va fi un om norocos de-a lungul vieţii, iar despre morți se spune că oscilează între Iad și Rai.