In articol:
Pe data de 3 Mai 2024 este Vinerea Mare, adică ziua în care Iisus Hristos a pătimit și a fost răstignit pe cruce, informează crestinortodox.ro.
Mântuitorul Hristos, chin greu de imaginat în Vinerea Mare
Autoritatea romană practica această pedeapsă crâncenă, care presupunea ca respectivul să fie dezbrăcat de haine, biciuit și obligat să parcurgă drumul până la locul execuției, cu bârna orizontală a crucii în spate. Sentința era pronunțată de către conducătorul provinciei într-un loc public, mai scrie sursa citată mai sus.
În Vinerea Mare, Mântuitorul și-a cărat crucea, iar mai apoi mâinile și picioarele i-au fost bătute în cuie. În vârful crucii se fixa o scândura pe care era consemnată vina condamnatului, in cazul Domnului: "Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor".
Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul Ortodox în Joia Mare, pe 2 mai 2024?
În Sfintele Evenghelii s-a scris că au avut loc o serie de minuni în groapa în care a fost dus Iisus, respectiv catapeteasma templului s-a rupt, pământul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat și multe trupuri ale celor adormiți au înviat.
Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare
Cu ocazia acestei zile, nu se săvârșește nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. În biserică va fi scos Sfântul Epitaf din altar, care simbolizează coborârea de pe cruce a lui Hristos și pregătirea pentru înmormântare.
[Sursa foto: iStock]Citește și: Este păcat mare să mănânci asta în Săptămâna Mare! Ce alimente trebuie să eviți înainte de Paște?
Apoi, credincioșii vor cânta în cor Prohodul și se va înconjura biserica cu Sfântul Epitaf, care va fi apoi dus din nou în altar până la Înălțare.
Pe data de 3 Mai este și ultima vineri din Postul Paștelui. Gospodinele sunt sfătuite să nu coacă, să nu coasă, să nu țeasă și să nu spele rufe. În Vinerea Mare, oamenii duc flori la biserică și trec pe sub masă pentru a atrage norocul.