In articol:
Pe data de 1 noiembrie 2024, în Calendarul Ortodox sunt prăznuiți Sfinții Cosma și Damian, doi frați cunoscuți pentru viețile lor dedicate slujirii aproapelui prin darul vindecării, fără a cere plată. Acești sfinți au trăit în secolul al IV-lea, în Asia Mică, fiind crescuți de o mamă creștină și un tată păgân.
Sfinții Cosma și Damian sunt cunoscuți în tradiția creștină drept "doctori fără arginți" deoarece, spre deosebire de practicienii vremii, nu cereau bani pentru actul de vindecare. În schimb, scopul lor era să inspire credința în Hristos celor pe care îi ajutau.
Viața Sfinților Cosma și Damian
Crescuți în spiritul credinței de către mama lor, Sfinții Cosma și Damian au ales să își dedice viețile alinării suferințelor celor bolnavi, punându-și cunoștințele și darurile în slujba celor nevoiași.
Citește și: Mesaje de 1 noiembrie 2024: Urări frumoase pentru ultima lună de toamnă
Pentru a păstra acest ideal al dăruirii necondiționate, cei doi frați nu acceptau niciun fel de plată de la pacienți. Totuși, o întâmplare notabilă ne arată că Damian a făcut o excepție în cazul unei femei pe nume Palladia, care i-a oferit trei ouă în semn de recunoștință. Deși Damian a acceptat darul, fratele său, Cosma, nu a fost de acord cu această abatere de la principiul lor și a cerut ca, la moarte, să nu fie înmormântat alături de Damian.
Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2024: Când începe Postul Crăciunului?
Sfinții doctori fără arginți în tradiția creștină
Sfinții Cosma și Damian fac parte dintr-o categorie specială de sfinți cunoscuți drept "doctori fără arginți," având alături în acest grup pe Sfântul Pantelimon, prăznuit pe 27 iulie, și pe Sfinții Chir și Ioan, pomeniți pe 31 ianuarie. Acești sfinți și-au folosit cunoștințele medicale pentru a-i ajuta pe oameni fără să primească nimic în schimb, văzându-și darul vindecării ca pe o chemare sfântă.