Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 10 septembrie 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 10 septembrie 2024

Andreea Stoica,

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 10 septembrie 2024?

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În Calendarul ortodox, pe data de 10  septembrie 2024, sunt sărbătorite Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora.

Cine au fost Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora?

Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora sunt trei surori care și-au dedicat întreaga viață lui Hristos, devenind exemple de curaj și dăruire în fața persecuțiilor. Ele au trăit în perioada domniei împăratului Galeriu Maximian (305-311), în provincia Bitinia, unde s-au retras într-o pustie pentru a se dedica rugăciunii și viețuirii creștine în deplină liniște și smerenie.

Prin viața lor curată și devotată, surorile Minodora, Mitrodora și Nimfodora au primit darul facerii de minuni. Mulți credincioși din jurul lor veneau în pustie pentru a căuta ajutor și vindecare de la Dumnezeu prin rugăciunile acestor sfinte.

Ele ofereau alinare celor care sufereau de diverse boli și neputințe, devenind un simbol al speranței și al credinței neclintite în puterea lui Hristos.

Faptele lor minunate au ajuns la urechile lui Fronton, conducătorul cetății, care, intrigat de puterea lor spirituală și impresionat de frumusețea lor, le-a chemat să fie judecate. În loc să le pedepsească direct, el le-a oferit o cale de scăpare, propunându-le să fie duse la curtea imperială și măritate cu nobili.

Însă surorile au refuzat această ofertă, rămânând fidele jurământului lor de a trăi pentru Hristos.

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citeste si: Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Porphyrion: Cele mai mari jeturi care erup dintr-o gaură neagră observate vreodată. Sunt de 140 de ori mai lungi decât Calea Lactee- antena3.ro

Citește și: Zile libere 2025. Calendarul sărbătorilor legale pentru anul viitor

Mânia lui Fronton a fost nemăsurată în fața refuzului lor. Minodora, cea mai mare dintre surori, a fost torturată până la moarte, dar nu și-a lepădat credința.

Celelalte două surori, Mitrodora și Nimfodora, au fost aruncate în temniță, iar mai târziu, confruntate cu trupul lipsit de viață al Minodorei, s-au întărit și mai mult în credința lor. Refuzând să jertfească idolilor păgâni, Mitrodora și Nimfodora au fost și ele martirizate.

După moartea surorilor, o minune extraordinară s-a petrecut: din cer s-a pogorât un foc care a adus moartea lui Fronton și a tuturor celor care au participat la torturarea acestor sfinte fecioare. Această minune a fost văzută ca o intervenție divină, care a adus dreptatea în fața răutății și a cruzimii.

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Porphyrion: Cele mai mari jeturi care erup dintr-o gaură neagră observate vreodată. Sunt de 140 de ori mai lungi decât Calea Lactee- antena3.ro

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Sfintele Minodora, Mitrodora și Nimfodora sunt cinstite în calendarul ortodox în fiecare an pe 10 septembrie, ca modele de credință și sfințenie. Prin viețile lor, au arătat puterea rugăciunii, a iubirii necondiționate față de Dumnezeu și a sacrificiului suprem. Ele sunt invocate ca mijlocitoare pentru vindecare și alinare, rămânând un exemplu de neclintit în fața persecuției și suferinței.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI