Pe data de 12 decembrie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei. Această sărbătoare este cu cruce neagră și este o zi cu dezlegare la pește.

Cine a fost Sfântul Spiridon?

Sfântul Spiridon al Trimitundei s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Aski din Cipru. Deși a fost un simplu păstor de oi, și-a trăit viața cu o smerenie și credință exemplare.

După moartea soției sale, a ales să ducă o viață ascetică, dedicându-se în întregime lui Dumnezeu. Curând, datorită virtuților sale, a fost ales episcop al cetății Trimitunda, situată în apropierea orașului Pafos.

Sfântul Spiridon a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325, unde a apărat credința ortodoxă împotriva ereziei ariene. De-a lungul vieții, a săvârșit numeroase minuni, vindecând bolnavi, oprind seceta și ajutând pe cei aflați în suferință.

Citește și: Când se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2024? Zile cu dezlegare la pește: Se pot mânca sau nu fructe de mare?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Sfântul Spiridon a trecut la Domnul pe 12 decembrie 348, la vârsta de 78 de ani. Moaștele sale, păstrate inițial în Cipru, au fost mutate ulterior la Constantinopol și, mai târziu, în insula Corfu (Kerkyra), unde se află și în prezent.

Calendar ortodox decembrie 2024

Calendar ortodox decembrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

„Sfântul Călător” – o tradiție unică

Un aspect deosebit al cinstirii Sfântului Spiridon este legat de papucii săi, care sunt schimbați anual pe 12 decembrie.

Această tradiție izvorăște din credința că sfântul continuă să călătorească pentru a vesti Evanghelia și a-i ajuta pe cei în suferință. Clericii care se ocupă de moaștele sale mărturisesc că, în anumite momente, trupul său lipsește din raclă, iar când revine, este cald și prăfuit, dovadă a „călătoriilor” sale.

În Acatistul Sfântului Spiridon, această minune este pomenită astfel: „Bucură-te că ești și cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te că încălțămintele tale slujesc ca dovadă.”

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul făcut de zeci de artiști de renume pentru a strânge bani pentru cei afectaţi de incendiile din California- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Citește și: Când te împărtășești înainte de Crăciun 2024?

Unde sunt păstrate moaștele Sfântului Spiridon?

După ce sfintele sale moaște au fost păstrate în Cipru timp de câteva secole, acestea au fost mutate în Constantinopol din cauza invaziilor arabe. Ulterior, în 1456, pentru a fi protejate de turci, moaștele au fost duse pe insula Corfu, unde se află și în prezent, într-o biserică dedicată sfântului.

Acolo, Sfântul Spiridon este cinstit cu mare evlavie de credincioși, iar insula a devenit un important centru de pelerinaj.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si