Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 13 ianuarie 2025? Azi sunt prăznuiți doi martiri ai creștinismului timpuriu
Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 13 ianuarie 2025!
Pe 13 ianuarie 2025, Calendarul ortodox îi pomenește pe Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic, doi martiri ai creștinismului timpuriu care și-au dat viața pentru credința în Hristos în anul 303, în timpul persecuțiilor declanșate de împăratul Licinius (230-325). Acești sfinți sunt exemple vii ale curajului și ale statorniciei în credință, în fața încercărilor și a suferinței.
Sfinții Ermil și Stratonic au trăit în regiunea Iliricului și a Dunării de Mijloc (aproximativ zona Serbiei de astăzi), într-o perioadă de persecuții severe împotriva creștinilor.
Ermil, diacon al Bisericii creștine, a fost chemat înaintea împăratului Licinius pentru a da socoteală în legătură cu refuzul său de a cinsti idolii. În fața împăratului, Ermil a declarat cu fermitate că slujește doar lui Dumnezeu, Cel nevăzut, refuzând să venereze zeii păgâni, pe care i-a numit „surzi și neînsuflețiți, făcuți de mâini omenești”. Această mărturisire i-a atras furia împăratului, care a poruncit ca Ermil să fie bătut cu un bici de metal și aruncat în temniță.
Citește și: Zile libere în ianuarie 2025: Vești bune pentru români. Vom avea trei mini-vacanțe
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
După trei zile de detenție, Ermil a fost supus unor chinuri cumplite pentru că nu a vrut să renunțe la credința sa. Printre torturi s-a numărat și ruperea pântecelui cu unghii de fier.
Stratonic, temnicerul care îl păzea pe Ermil, a fost adânc mișcat de suferințele acestuia. Fiind și el creștin în taină, Stratonic l-a îngrijit pe Ermil, ceea ce a atras atenția unui soldat. Fapta sa a fost denunțată împăratului.
Citește și: Când nu se fac nunți în 2025? Calendarul posturilor din acest an
Licinius, aflând că Stratonic împărtășea aceeași credință ca Ermil, a poruncit ca ambii să fie executați. Cei doi martiri au fost înecați în Dunăre, aproape de orașul Singidunum (Belgradul de astăzi), primind astfel cununa muceniciei.