Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 13 mai 2024?

În fiecare an, pe date de 13 mai este sărbătorită Sfânta Glicheria. Aceasta este considerată vindecătoarea bolilor grave.

Stefania Pavel,

Imagine cu icoana Sfintei Glicheria.

[Sursa foto: Colaj iStock & Capură Youtube]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În fiecare an, pe data de 13 mai creștinii o cinstesc pe Sfânta Glicheria. Aceasta este fiica lui Macarie, guvernator român, care mai înainte fusese antipat la Roma, scrie Creștin Ortodox.

Cine a fost Sfânta Glicheria?

După ce tatăl său a murit, asceasta s-a stabilit în cetatea Traianopole din Tracia, acolo unde a fost pusă să aducă jertfe înaintea idolului lui Zeus. Din cauza refuzurilor, un fulger ar fi lovit statuia lui Zeus și distrus-o, mai informează sursa citată mai sus. Atunci, prefectul a poruncit ca Sfânta Glicheria să fie bătută și aruncată în temniță.

Imagine cu icoana Sfintei Glicheria.

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 12 mai 2024?

Îngerul Domnului ar fi avut grijă de ea și îi aducea hrană, deoarece era ținută înfometată. Într-un final, sfânta a fost aruncată într-un cuptor cu foc din care a ieșit teafără, iar mai apoi a fost aruncată între animale.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

„Mulțumescu-ți Ție, Dumnezeule Atotputernice, Dumnezeul părinților, Dumnezeul milostivirii, Cel ce ai îmblânzit mânia de fiară spre arătarea dumnezeieștii Tale puteri și toate cele cumplite mi le-ai prefăcut mie întru ușoare, ascultă-mă, Dumnezeule, și răsplătește acestui rău ighemon după vrednicia lui; iar pe mine nu mă lipsi de cununa darului Tău, cu sfinții Tăi", ar fi spus sfânta.

Astăzi, se spune că din sfintele ei moaște curgea mir, care vindecă tot felul de boli grele. 

Troparul Sfintei Muceniţe Glicheria, glasul al 4-lea

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Imagine reprezentativă pentru biserică.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Ce spune părintele Calistrat Chifan, despre căsătoria după 30 de ani: ”Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”

Tot azi are loc pomenirea următorilor sfinți:

  • sfântului mucenic Laodichie, păzitorul temniţei, care de sabie s-a săvârşit;
  • preacuviosului părintelui nostru Serghie Mărturisitorul;
  • preacuviosului părintelui nostru Pavsicacos, episcopul Sinadei;
Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI