Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 15 februarie 2024?

Pe data de 15 februarie 2024 credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Onisim. Acesta a fost unul dintre ucenicii Sfântului Apostol Pavel.

Stefania Pavel,

Icoană din biserică cu Sfântul Apostol Onisim.

[Sursa foto: Colaj Doxologia & iStock]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe data de 15 februarie 2024 în calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Apostol Onisim. Acesta a fost sclav în Colose, Frigia, la unul din demnitarii acestei cetăţi, pe nume Filimon.

Cine este Sfântul Apostul Onisim?

De asemenea, se știe despre Sfântul Onisim că a fost botezat de Sfântul Apostol Pavel şi a devenit mesagerul său, ducând de la Roma la Colose, o scrisoare către Filimon, prin care Sfântul Pavel îl roagă pe acesta din urmă să-l ierte pe Onisim pentru greşeala lui şi să-l primească nu ca pe un rob, ci ca pe un frate iubit şi ca pe însuşi Pavel.

"Pentru dragoste, îţi fac mai degrabă o rugăminte.

Aşa cum sunt eu, Pavel, ca un bătrân, iar acum şi pus în lanţuri pentru Iisus Hristos, te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanţuri, Onisim, cel ce altădată nu-ţi era de folos, dar acum şi ţie şi mie de folos, pentru aceasta ţi l-am trimis, pe el însuşi, adică inima mea; primeşte-l". 

Icoană cu Sfântul Onisim.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Un criminal român este căutat în Spania! Gheorghe și-ar fi călcat cu mașina vecinul, iar mai apoi s-a făcut nevăzut

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

În cele din urmă, Onisim s-a întors la Roma, acolo unde a slujit apostolilor, până când a fost numit episcop. El l-a propăvăduit pe Hristos în Spania, Carpetania, Colose, dar și în Patra.

"În numele lui Dumnezeu am primit pe toţi, pentru Onisim, episcopul vostru, care este nespus în dragoste, pe care îl rog întru Iisus Hristos să vă iubească, iar pe voi vă rog să-i fiţi lui asemenea, căci binecuvântat este cel ce v-a învrednicit a avea un episcop ca acesta". (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Onisim ajută în îndeplinirea rugăciunilor

Sfântul Onisim a fost ucis în timpul împăratului roman Traian pentru propovăduirea credinţei în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

”Iar oarecare femeie de neam împărătesc, fiind creștină, l-a luat și a pus sfântul său trup în raclă de argint și săvârșea pomenirea mucenicului, câștigându-și ei, prin rugăciunile lui, pomenire de la Domnul, întru cereasca Împărăție. Pe aceasta, și nouă să ne fie a o câștiga întru Iisus Hristos, Domnul nostru, Căruia se cuvine slavă în veci. Amin”.

Icoană cu Sfântul Onisim.

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: Horoscopul zilei de 15 februarie 2024: Vești de departe pentru două zodii. Ce ne spun astrele?

Se spune că în această zi românii nu au voie să facă munci agricole. Despre acest sfânt se știe că îi ajută pe cei împătimiți în lanțurile robiei, cum ar fi patima fumatului sau a drogurilor. Tot el ar aduce și spor în casă și ar vindeca de boli grave, la fel ca toți sfinții Apostoli.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI