Vineri, pe data de 15 martie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Benedict din Nursia.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe Sfântul Apostol Aristobul (episcopul Britaniei), Sfântul Mucenic Nicandru din Egipt și Sfântul Mucenic Manuil Criteanul.

Această zi este aliturgică, adică nu se oficiază slujba Sfintei Liturghii. În plus, creștinii au dezlegare la lapte, ouă și brânză.

Sfântul Mucenic Agapie este celebrat pe 15 martie 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Mucenic Agapie și cei șapte mucenici au trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian, între 284 și 305. 

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024: Pe ce dată pică sărbătoarea? Cele mai importante tradiții pe care trebuie să le respectăm în această zi sfântă

Sfântul Mucenic Agapie s-a născut în Gaza. Timolau din Pont, cei doi Dionisie din Tripole (Fenicia), Romil (diaconul bisericii din Diospoli), Plisu și cei doi Alexandru, erau din Egipt. Doar Agapie, dintre toți mucenicii, primise darul botezului, fiind scufundat în apă. 

Restul mucenicilor au primit botezul sângelui. Ei erau uimiți de tăria cu care creștinii puteau primi chinurile pentru credința lor, inimile lor înflăcărându-se de iubirea pentru Iisus Hristos. Ei și-au legat mâinile și s-au înfățișat înaintea ighemonului Urban și i-au mărturisit că și ei erau creștini.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Mucenicilor li s-a alăturat și Sfântul Agapie care până la acel moment a suferit destul de mult pentru Iisus Hristos.

Toți mucenicii, inclusiv Agapie, au murit decapitați în 303, conform crestinortodox.ro

sfantul mucenic agapie si cei sapte mucenici

Toți cei șapte sfinți mucenici și Sfântul Mucenic Agapie au murit în chinuri groaznice, conform calendarului ortodox pentru 15 martie 2024.

[Sursa foto: pravila.ro]

Ce reguli trebuie să ai în vedere atunci când mergi la biserică?

Există mai multe „reguli” pe care este bine ca creștinii să le respecte atunci când decid să meargă la biserică. Iată câteva dintre acestea:

În primul rând, este bine să închizi orice conflict cu cei din jur și să vă iertați reciproc. Spre exemplu, dacă merge mama la biserică sau tata, ei trebuie să rostească cuvintele „Iertați-mă, măi băieți! Iartă-mă, soție!”

Atunci când mergi la biserică este bine să aduci câte ceva, indiferent de cât de mic este, din propria casă. O lumânare, un bănuț, o prescură, un pahar de vin, orice. Darul dus ca jertfă lui Dumnezeu va binecuvânta întreaga ta avere.

Creștinii care aleg să meargă la biserică trebuie să meargă mai de dimineață pentru a sta și la Evanghelia Învierii de dimineață și Slavoslovia. 

Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2024? Calendar ortodox

Bărbații stau mereu pe partea dreaptă în biserică, în timp ce femeile stau pe partea stângă. De obicei, bărbații înaintați în vârstă stau în față, iar cei mai tinerii stau în spatele lor. Așa se întâmplă și la femei, iar între bărbați și femei trebuie lăsată o „cărare” pentru ca cine dorește să se închină și să ducă un dar la Altar să o poată face în liniște.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

slujba in biserica

Iată ce reguli respectă creștinii la slujbele din Biserica Ortodoxă.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Creștinii nu trebuie să vorbească în biserică. Acesta este un păcat și singura formă de comunicare acceptată în acest loc sfânt este vorbitul în șoaptă sau prin semne.

Nu trebuie să ieși din biserică până când nu s-a terminat slujba. Se poate îngădui acest lucru doar dacă ești bolnav sau dacă te afli într-o altă situație dificilă. În caz contrar, dacă ieși înainte ca Liturghia să se termine, vei fi asemănat cu Iuda care a părăsit Cina cea de Taină, conform sursei menționate anterior.

O altă condiție este aceea care ne spune că atunci când te închini la Sfintele Icoane nu trebuie să săruți sfinții pe față pentru că săvârșești un păcat. Dacă sfântul este pictat în picioare, trebuie să îi săruți picioarele, iar dacă este pictat doar pe jumătate, trebuie să săruți partea de jos.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si