Pe data de 15 noiembrie 2024, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Paisie de la Neamț, una dintre figurile importante ale monahismului românesc din secolul al XVIII-lea, cunoscut pentru rolul său de mare nevoitor și reformator al vieții monahale. Totodată, această zi marchează și începutul Postului Crăciunului, primul post important din noul an bisericesc și ultimul din anul civil.
Cine a fost Sfântul Paisie de la Neamț?
Născut la 21 decembrie 1722 în Poltava, Sfântul Paisie de la Neamț, cunoscut și ca Paisie Velicicovski, a fost fiul protopopului Ioan. Tânărul Petru (numele său de botez) și-a dedicat viața credinței încă din tinerețe, alegând să devină monah. A trăit și s-a nevoit în mai multe mănăstiri din Rusia și România, căutând locuri unde să-și poată exprima devoțiunea și să poată învăța din exemplul celor mai mari părinți duhovnicești ai vremii.
După ce a viețuit la mănăstirile Liubetk, Medvedovschi și Lavra Pecerska din Kiev, Paisie a venit în Țările Române, petrecând timp în schiturile Dalhauti, Traisteni, Poiana Mărului și Cârnu. Ulterior, Sfântul Paisie s-a retras la Sfântul Munte Athos, unde a petrecut 17 ani în rugăciune și nevoințe aspre.
La întoarcerea sa în Moldova, a fost numit stareț al Mănăstirii Dragomirna, iar mai apoi al Mănăstirii Secu și al Mănăstirii Neamț, unde a reformat viața monahală și a adunat în jurul său o comunitate numeroasă de călugări, aducând contribuții semnificative la viața duhovnicească și culturală a vremii.
Paisie de la Neamț a trecut la cele veșnice pe 15 noiembrie 1794 și a fost înmormântat la Mănăstirea Neamț. Canonizarea sa a fost recunoscută de Biserica Ortodoxă Română în 1992, cultul său fiind generalizat în întreaga țară.
Pe lângă cinstirea Sfântului Paisie, ziua de 15 noiembrie marchează și începutul Postului Crăciunului. Conform rânduielilor bisericești, postul începe după Lăsatul Secului, care are loc în seara zilei de 14 noiembrie, cu excepția situațiilor în care aceasta cade miercuri sau vineri, caz în care Lăsatul Secului se face pe 13 noiembrie. Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie și durează 40 de zile de rugăciune, pocăință și pregătire duhovnicească pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului.