Este sărbătoare cu cruce neagră în Calendarul Ortodox pe data de 16 mai 2024. Biserica cinstește trei stinți, care au săvârșit multe minuni!

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, potrivit doxologia.ro.

Sărbătoare în Calendarul Ortodox, pe 16 mai 2024:  Cine au fost Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan?

Cei trei sfinți au trăit în secolul al XVIII-lea, în Sihăstria Putnei.

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697, în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. La vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost călugărit. A fost să fie hirotonit diacon și preot, după ce starețul Teodosie a trecut în împărăția cerurilor. La scurt timp, a fost tuns în schima mare. Ieroschimonahul Sila a avut grijă peste 30 de ani de toate cele necesare obștii, ostenindu-se, în același timp, la slujbele bisericii și la împlinirea pravilei de chilie.

În toamna anului 1753, Cuviosul Sila a fost numit stareț de către mitropolitul Moldovei. A înnoit viața duhovnicească a Sihăstriei Putnei și a zidit o biserică nouă de piatră cu hramul Buna-Vestire. A fost considerat un vestit duhovnic și povățuitor de suflete.

Cuviosul Sila și-a petrecut ultimii ani din viață în multe lipsuri și încercări, după ce Bucovina a intrat sub conducerea Imperiului Habsburgic. Cuviosul ieroschimonah Sila și-a dat duhul pe 23 aprilie 1783, după ce a slujit pe Dumnezeu 70 de ani.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: EXCLUSIV Ce despăgubiri ar putea să primească concret familiile victimelor accidentului de la 2 Mai? Suma ceruta este uriasă, însă iată ce prevede legea: „Nu plătește familia lui Vlad Pascu”

sfinti 16 mai 2024

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

[Sursa foto: doxologia]

Sfântul Cuvios Paisie s-a născut în anul 1701, iar de tânăr a ales viața monahală. A fost hirotonit diacon, după preot, și a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie, apoi la Mănăstirea Râșca, ajungând în cele din urmă la Schitul Sihăstria Putnei. Și-a dedicat viața întreagă rugăciunii, sprijinind în credința ortodoxă pe toți. A avut de la Dumnezeu darul înainte-vederii, care l-a făcut să fie cinstit de către toți drept un mare părinte duhovnicesc. A fost alături stareții Sila și Natan în greutățe anilor de stăpânire austriacă. Cuviosul Paisie a urcat la Dumnezeu în data de 16 decembrie 1784.

Sfântul Cuvios Natan s-a născut în anul 1711. A fost mai întâi viețuitor și eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit diacon, după preot. S-a retras apoi la Sihăstria Putnei, unde a primit schima cea mare cu numele de Natan și s-a cufundat în rugăciune. El se îndeletnicea și cu caligrafierea de manuscrise și cu alcătuirea pomelnicelor ctitoricești. A fost rânduit stareț în 1781 de către Cuviosul Sila.

Pe 26 decembrie 1784, Cuviosul Natan a urcat în împărăția lui Dumnezeu.

Citește și: Monica a lăsat în urmă lacrimi de durere! Mărturiile șocante ale mamei îndoliate, care și-a pierdut fiica în accidentul din Timiș: "El face închisoare, scapă, dar fata mea putrezeşte în mormânt"

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

preot in biserica

Preot în Biserică

[Sursa foto: istockphotos]

Mormintele celor trei Cuvioși au fost găsite în anul 1990, având oseminte galbene ca ceara și răspândind bună-mireasmă. Cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la resfințirea vechii biserici de la Sihăstria Putnei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în rândul Sfinților a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire la 16 mai.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si