În calendarul ortodox pe data de 18 februarie 2024, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Leon cel Mare. Acesta s-a născut în Italia într-o familie de creștini, iar din anul 440 până în 461 a fost numit episcop al Romei.

Acesta a dus o viață în care postul și în rugăciunea erau primordiale. El s-a rugat cu lacrimi cerând sprijinul Sfinților Apostoli Petru și Pavel pentru a-și duce la îndeplinire misiunea pământească, dar și să-i apere turma.

Despre acest sfânt se știe că a luptat împotriva ereziilor, pentru redobândirea păcii și a disciplinei în Biserică și în societate.

Sărbătoare 18 februarie 2024

Icoană cu Sfântul Ierarh Leon cel Mare, sărbătorit pe data de 18 februarie 2024.

[Sursa foto: pravila.ro]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 16 februarie 2024?

O bună perioadă de timp Sfântul Leon a condus Biserica din Roma. Tot atunci a salvat și Roma, după ce a reușit să-l convingă pe atacator să nu mai invadeze Italia. În anul 455 l-a convins din nou pe conducătorul vandalilor, Genseric, să renunțe la planul său de a distruge totul în Roma.

În anul 461 în data de 18 februarie acesta a încetat din viață, el fiind înmormântat în Biserica Sfântul Petru din Roma, sub altarul Sfântului Ierarh Leon I, cel Mare. 

Mai sunt și alți sfinți care au purtat acest nume cum ar fi Sfântul Leon, făcătorul de minuni, Episcopul Catanei, serbat pe data de 20 februarie, Sfântul Mucenic Leontie, serbat pe data de 18 iunie.

Sfântul Ierarh Leon cel Mare

Icoană cu Sfântul Ierarh Leon cel Mare.

[Sursa foto: pravila.ro]

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 17 februarie 2024?

Rugăciune către Sfântul Ierarh Leon cel Mare, episcopul Romei

Făclie Dumnezeiască dobândindu-te pe tine Biserica lui Hristos, cu luminile faptelor tale bune Sfinte Leon și ale minunilor tale, din destul se luminează, Înțeleptule Leon.
Îndreptător credinței și chip blândețeilor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Leon, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Viața ta fiind luminată cu strălucirea faptelor bune și cu fulgerele minunilor fiind înfrumusețată, înaintea tuturor te-ai făcut vestit, de Dumnezeu purtătorule.
Ca să te fericim cu glasuri Dumnezeiești, fiindcă ai viețuit cu cuviință și umbli întru cele cerești veselindu-te, cu rugăciunile tale izbăvește-ne pe noi de patimi, de necazuri și de primejdii, ierarhe și păstoru-le, vrednicule de laudă.


Soare măreț ai răsărit lumii, cu strălucirea bunătăților tale; și cu lumina minunilor, povățuind la lumină adunările credincioșilor și pierzând întunericul patimilor, Cuvioase Leon, roagă pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă. Amin!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si