Pe 18 iulie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfântul Emilian de la Durostor

Calendarul ortodox 18 iulie 2024: Cine a fost Sfântul Emilian de la Durostor?

Sfântul Emilian de la Durostor a trăit în secolul al IV-lea, fiind soldat în armata romană sub domnia împăratului Flaviu Claudiu Iulian, cunoscut și sub numele de Iulian Apostatul (361-363). Provenind dintr-o familie de rang înalt, Emilian era fiul prefectului Sabbatianus din Durostor, actuala Silistra în Bulgaria.

Deși detaliile despre viața sa sunt puține, actul său martiric ne oferă o imagine clară asupra curajului și credinței sale.

După Edictul de la Milano din anul 313, emis de împăratul Constantin cel Mare, creștinismul a primit libertate în Imperiul Roman, aducând o perioadă de pace și siguranță pentru creștini. Totuși, această liniște a fost de scurtă durată, căci la mijlocul secolului al IV-lea, împăratul Iulian Apostatul a încercat să revigoreze păgânismul, inițiind o nouă perioadă de persecuții împotriva creștinilor.

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Citește și: Calendar ortodox iulie 2024: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Ilie?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată- wowbiz.ro

Citeste si: Bodyguardul lui Pavel Durov este român. Culisele arestării miliardarului, la Paris: „Nu-i venea să creadă”- antena3.ro

În acest context, vicarul Traciei, Capitolin, a sosit la Durostor pentru a se asigura că toți locuitorii aduc jertfe idolilor. Crezând că întreaga comunitate se închina zeilor păgâni, Capitolin a organizat un ospăț pentru toți demnitarii orașului. Însă, în timpul acestei sărbători, tânărul Emilian a decis să acționeze în numele credinței sale.

Cu un ciocan în mână, Emilian a intrat într-un templu păgân și a distrus toți idolii, un act de sfidare curajoasă împotriva păgânismului.

Pentru această faptă, el a fost arestat, biciuit și aruncat într-un foc aprins. În mod miraculos, Emilian a ieșit nevătămat din flăcări, în timp ce soldații lui Capitolin, care se aflau în apropiere, au fost arși de foc. Acest miracol a întărit credința celor care au asistat la scena.

Rămas nevătămat, Sfântul Emilian s-a însemnat cu semnul crucii și a rostit ultimele sale cuvinte: „Doamne Iisuse Hristoase, primește sufletul meu!”. După aceste cuvinte, și-a dat duhul în pace. Trupul său a fost recuperat de soția lui Capitolin, o creștină devotată, și îngropat cu mare cinste.

Citește și: Arsenie Boca a trecut în rândul sfinților, fiind canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Data la care va fi cinstit

Mmoaștele Sfântului Emilian se află în mai multe lăcașuri de cult. Ele pot fi găsite în Catedrala Mitropolitană din Silistra, în Catedrala Episcopală din Slobozia și în Biserica "Nașterea Maicii Domnului" din Drumul Taberei, București.

Citeste si: Ileana Sterp traversează o perioadă dificilă din viața sa! Soțul său a fost implicat într-un accident: „Sunt momente grele pentru noi ca familie.”- kfetele.ro

Citeste si: Vreme de coșmar la malul mării! Constanța, în alertă din cauza ploilor torențiale- radioimpuls.ro

Citeste si: Un vas de croazieră, care promitea o călătorie de trei ani în jurul lumii, a rămas blocat la chei din cauza unor probleme tehnice- antena3.ro

Sursa: crestinortodox.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si