Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 18 octombrie 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 18 octombrie 2024!

Andreea Stoica,

Sfântul Apostol Luca

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe 18 octombrie 2024, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.

Cine a fost Sfântul Apostol și Evanghelist Luca?

Sfântul Luca s-a născut în Antiohia Siriei și a avut o educație vastă, fiind medic de profesie. Convertirea sa la creștinism s-a petrecut în Teba Boeției, unde l-a întâlnit pe Hristos. Deși la început își dedica viața îngrijirii bolnavilor, după ce L-a cunoscut pe Hristos, Sfântul Luca și-a îndreptat toată energia și talentul spre propovăduirea Evangheliei. A devenit unul dintre cei 70 de Apostoli aleși de Hristos pentru a duce mai departe cuvântul divin.

Sfântul Apostol Luca este menționat în Evanghelia care îi poartă numele ca fiind unul dintre cei care L-au văzut pe Hristos înviat, pe drumul către Emaus, împreună cu Sfântul Apostol Cleopa (Luca 24). Această întâlnire i-a întărit credința și l-a transformat într-unul dintre cei mai importanți martori ai Învierii.

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Rolul Sfântului Luca în răspândirea Evangheliei

După Pogorârea Sfântului Duh, Sfântul Luca s-a întors în Antiohia și i s-a alăturat Sfântului Apostol Pavel în misiunea sa de a răspândi Evanghelia Domnului. Împreună cu Pavel, a călătorit și a vestit credința creștină în diverse regiuni. De asemenea, Sfântul Luca a fost autorul Evangheliei după Luca și al cărții Faptele Apostolilor, două scrieri fundamentale pentru creștinism. Evanghelia sa este remarcabilă pentru bogăția de parabole – 33 de pilde înfrumusețează textul său, multe dintre acestea fiind unice, cum ar fi pilda Fiului Risipitor sau cea a Samarineanului Milostiv.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citește și: Urări de Sfântul Luca. Gânduri și mesaje de La Mulți Ani pentru sărbătoriți

După martiriul Sfântului Apostol Pavel, Sfântul Luca a continuat să propovăduiască Evanghelia în diverse regiuni, printre care Italia, Dalmatia, Macedonia și Grecia.

Sfântul Luca – patronul iconografiei creștine

Pe lângă contribuțiile sale majore la scrierea Noului Testament, Sfântul Luca este cunoscut și ca patronul iconografiei creștine. Tradiția ne spune că el a fost cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în brațe pe pruncul Iisus, precum și primele reprezentări ale Apostolilor Petru și Pavel. Această legătură cu arta sacră îl face un model spiritual pentru toți cei care se dedică iconografiei și artei bisericești.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citește și: Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă în 2024: Ce se dă de pomană în această zi?

Moartea martirică a Sfântului Luca

Sfântul Luca a trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, fiind martirizat în cetatea Tebei din Boeția, unde a fost spânzurat de un măslin de către păgâni. După moartea sa, moaștele sale au fost venerate cu mare respect. În timpul împăratului Constanțiu, fiul lui Constantin cel Mare, moaștele Sfântului Luca au fost aduse din Teba și așezate cu cinste în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, alături de moaștele Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Timotei.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI