Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 2 iunie 2024
Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava este prăznuit în a doua zi de vară.
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-a stins din viață în anul 1340 și este celebrat de două ori pe parcursul anului. Prima dată este pomenit pe data de 2 iunie, iar pe data de 24 iunie este amintită aducerea moaștelor sale în mănăstirea de la Suceava. Lăcașul de cult, în care se găsesc și astăzi rămășițele sale lumești, se consideră că este ocrotită de către el.
După ce a trecut la cele sfinte, moaștele sfântului au devenit mari făcătoare de minuni, iar toți cei credincioși primeau alinare după ce se închinau la ele, spune tradiția ortodoxă. Vestea a ajuns și la voievodul Alexandru cel Bun, care domnea la acea vreme în Moldova, care a și adus moaștele în țara noastră.
Citește și: Ce înseamnă „amin”? De ce încheiem rugăciunile cu acest cuvânt
Sfinte Mare Mucenice Ioan cel Nou de la Suceava, ca un iubitor de Hristos ai urmat Acestuia pe Cruce, înfruntările urâtorilor de creștini din Cetatea Albă biruind prin mărturisire și martiriu. Sfinte Constantine Voievodule, apostol al dreptei credințe te-ai făcut prin multe osteneli pentru Biserica lui Hristos, ajutând pe românii ortodocși din Transilvania și pe dreptmăritorii din ținuturile aflate sub stăpânirea otomană.
Lucrarea ta ai încununat-o cu martiriul la Istanbul, unde ai pătimit împreună cu cei patru fii ai tăi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu sfetnicul Ianache. Pentru acestea, către voi, Sfinților Ioan cel Nou și Constantine Voievod, ne îndreptăm ca și către niște mucenici și apostoli care credința ați propovăduit cu prețul vieții. Iar noi, cei care cinstim pomenirea voastră și care, mireni fiind, în ogorul misiunii Bisericii ostenind, rugăciune cu evlavie aducem vouă, îndrăznind la ajutorul vostru.Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Mărturisim că neputincioasă ne este tăria, puțină priceperea și șovăielnică credința. Împuținați sufletește ne aflăm, dezbinați și zăbavnici la inimă în propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu. Înaintea vrăjmașilor credinței suntem slabi și lipsiți de apărare din faptele noastre. Fie-vă milă, Sfinților Mucenici, și nu ne lipsiți de ajutorul și binecuvântarea voastră. Luminați-ne întunericul în care orbecăim. Călăuziți-ne și arătați-ne feluritele ispite și înfățișări ale răului, ca să nu cădem în cursele vicleanului. Ajutați-ne să ieșim din încercările care ne-au cuprins și din primejdii să ne izbăvim. Întărire și luminare pentru creștini dăruiți, iar din năvala ispitelor ne sloboziți. Căci multe necazuri ne cuprind și multe înfruntări și puneri la încercare a credinței se abat asupra noastră. Dar, cu rugăciunile și binecuvântarea voastră, milă de la Preamilostivul Dumnezeul nădăjduim să dobândim, ca și noi, împreună cu voi, să dăm buna mărturie a credinței și a adevărului.
Amin.Sursa: episcopiascandinavia.se
Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru căsătorie binecuvântată și grabnică. Rostește-o 30 de zile