Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 20 octombrie 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 20 octombrie 2024!

Andreea Stoica,

Sărbătoare 20 octombrie 2024 în Calendarul ortodox: Sfântul Gherasim din Kefalonia

[Sursa foto: Doxologia / Patriarhia Română]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe 20 octombrie 2024, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Gherasim din Kefalonia, unul dintre marii sfinți vindecători ai Bisericii Ortodoxe.

Sfântul Gherasim, care a trăit între 1506 și 1579, este cunoscut pentru viața sa ascetică, sfințenia vieții și minunile săvârșite atât în timpul vieții sale, cât și după moarte. El este cinstit de două ori pe an: pe 16 august și pe 20 octombrie, când se desfășoară procesiuni și rugăciuni speciale la racla cu moaștele sale, renumite pentru vindecările pe care le aduc persoanelor suferinde de boli psihice și demonizări.

Viața Sfântului Gherasim din Kefalonia

Sfântul Gherasim s-a născut în anul 1506 în satul Trikkala din Peloponez, într-o familie nobilă bizantină, Notara. Bunicul său, Luca Notara, a fost ultimul prim-ministru al Imperiului Bizantin, o figură importantă a epocii.

Deși provenea dintr-o familie aristocratică, Sfântul Gherasim a ales o viață de smerenie și ascetism.

De tânăr, el a intrat în monahism pe insula Zakintos, unde a început viața călugărească. Ulterior, s-a retras pe Muntele Athos, unde a primit Schima Mare, un nivel înalt al monahismului ortodox, dedicat unei vieți de rugăciune intensă și de retragere din lume. După ce a petrecut o perioadă de timp pe Sfântul Munte, a mers la Ierusalim, unde a stat timp de 12 ani.

În acest interval, a fost hirotonit diacon și preot de către Patriarhul Gherman.

Citeste si: Abia acum s-a aflat! Care ar fi cauza morții lui Valeriu Dan Pavel. Actorul filma pentru sezonul 2 din „Wednesday”- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Un bărbat s-a trezit pe masa de operație în timp ce medicii îi recoltau inima pentru transplant. „S-a zbătut pe masă”- antena3.ro

După peregrinările sale în Creta și din nou în Zakyntos, în anul 1555, Sfântul Gherasim a sosit în insula Kefalonia, situată în Marea Ionică, aproape de coasta Greciei. Acolo, și-a întemeiat un schit, unde a trăit în asceză și rugăciune. Sfântul Gherasim și-a câștigat repede o mare faimă pentru sfințenia vieții sale și pentru numeroasele sale fapte de milostenie, primind și titlul de "vindecător al celor suferinzi de boli psihice și demonizări."

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă în 2024: Ce se dă de pomană în această zi?

Minunile Sfântului Gherasim

Sfântul Gherasim este venerat în special pentru minunile legate de vindecarea celor afectați de boli psihice și de demonizări. După moartea sa în 1579, trupul său a rămas neputrezit și a fost așezat într-o raclă. Până astăzi, moaștele sale sunt purtate în procesiune în cadrul celor două zile de cinstire: pe 16 august, când se prăznuiește adormirea sa, și pe 20 octombrie, ziua în care se comemorează una dintre minunile sale.

Citește și: Sfântul Dumitru 2024: Pe ce dată se sărbătorește în calendarul ortodox și ce este bine să faci în această zi?

Citeste si: Oana Roman, postare neașteptată pe rețelele de socializare! Vedeta a vorbit despre pensia alimentară a fiicei ei: „Prima lună când primim, de bună voie, pensia alimentară.”- kfetele.ro

Citeste si: Theo Rose dezvăluie prețul exact! Cât a costat, de fapt, rochia de mireasă:"Nu aveam nevoie de așa ceva, nu mi-a trebuit"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat s-a trezit pe masa de operație în timp ce medicii îi recoltau inima pentru transplant. „S-a zbătut pe masă”- antena3.ro

Una dintre tradițiile marcante ale acestor sărbători este procesiunea în care racla cu moaștele Sfântului Gherasim este purtată în picioare deasupra persoanelor suferinde. Această practică continuă să aducă numeroase vindecări miraculoase, iar Sfântul este invocat de către cei care se confruntă cu suferințe psihice sau posesiuni demonice. Mulți credincioși vin în insula Kefalonia pentru a se închina la moaștele Sfântului, în speranța de a găsi alinare și vindecare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI