Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 22 mai 2024?
Sfântul Mucenic Vasilisc este sărbătorit în fiecare an la data de 22 mai. Iată cine a fost și cum poți să te rogi către acesta.
Sfântul Mucenic Vasilisc a trăit între anii 286-305, pe vremea împăratului Maximian și a fost nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. Sfântul Mucenic Vasilisc și-a închinat toată viața lui Dumnezeu și slujirii Celor Sfinte, iar în final și-a dat și viața pentru creștinism. Acesta a fost ucis după ce a refuzat să aducă jertfă zeilor la templul închinat lui Apolon.
O veche legendă spune că Sfântul Mucenic Vasilisc nu doar că nu a vrut să se închine idolilor, ci a făcut tot ce i-a stat în putere să îi convingă și pe alții că aceea nu este credința cea adevărată.
Sfinte Mare Mucenice şi tămăduitorule, Vasilisc, ţie îţi vărsăm durerile noastre de multe feluri şi tu, fără întîrziere, cu puterea ce o ai de la Dumnezeu, spre Care ne eşti mijlocitor, auzind suspinuri înăbuşite în noapte, în zi, în pat de suferinţă, în călătorii, fii, celor ce se roagă ţie, după nevoile fiecăruia: celor neliniştiţi, liniştitor; celor asupriţi, apărător; celor în primejdii, izbăvitor; celor învăluiţi în păcate, scutitor; rătăciţilor, îndrumător; bolnavilor, deplin vindecător; orfanilor, tată; văduvelor, părinte; soţilor, întăritor în căsnicie; celor porniţi cu răutate, îmblânzitor şi ne întăreşte în faţa necazurilor, căci suntem slabi şi istoviţi, Sfinte şi, astfel, cu puterea ta, descătuşaţi de amărăciunile noastre, să petrecem în mulţumire, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!
Ales de către Regele Cerului, binefăcătorul Mucenicilor lui Hristos şi Făcătorul-de-Minuni Vasilisc, protectorul creştinilor, tutore de castitate, mângâietorul celor suferinzi, cel ce stai în picioare lângă Tronul Sfintei Treimi, către tine înălţăm rugăciuni pentru
boli şi necazuri, în Credinţă şi dragoste, te chemăm pe tine: Bucură-te, Vasilisc, pururea fericite, Sfinte Mare Mucenice!Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Calendar ortodox pentru iunie 2024: Principalele sărbători cu cruce roșie și cruce neagră
Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.
Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.
Surse: Acoperământul Maicii Domnului, crestinortodox.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro