Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 31 decembrie 2023? Biserica Ortodoxă Română o pomenește în ultima zi din an pe Sfânta Cuvioasă Melania Română.

Citește și: VIDEO- Semnificațiile slujbei dintre ani, explicate de preotul Valentin Fotescu: "Înnoiți-vă sufletele, căutați pacea, căutați-l pe Domnul"

Tot astăzi facem pomenirea următorilor sfinți: Sfântul Zotic, hrănitorul de orfani; Sfântul Ghelasie; Sfintele zece fecioare cele din Nicomidia; Sfânta Muceniță Olimpiodora; Sfântul Gaiu, Sfânta Muceniță Nemia, Sfântul Mucenic Vusiride, Sfântul Mucenic Gaudentie.

Calendar ortodox, 31 decembrie 2023. Cine a fost Sfânta Melania

Sfânta Cuvioasă Melania Română s-a născut la Roma într-o familie de nobili, în a două jumătate a secolului al IV-lea.

Sfânta Cuvioasă Melania sau Melania cea Tânără a fost nevoită să se căsătorească, împotriva voinței ei, cu Pinian, când avea numai 14 ani.

Educată în spirit creștin și auzind istorisiri de folos din Egipt și Țara Sfântă, Sfânta Cuvioasă Melania i-a propus soțului ei să viețuiască departe de păcat, renunțând la cele care-i depărtau de calea spre Împărăție.

Soțul a fost de acord să lase câțiva urmași și apoi să se dedice vieții contemplative.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Sfânta Cuvioasă Melania și soțul ei au decis să împartă averea săracilor, bisericilor și mănăstirilor. Au călătorit în multe țări și cetăți, făcând pretutindeni danii.

I-au vizitat pe părinții pustia egipteană, învățând mult și zidindu-se sufletește din convorbirile cu ei.

Sfânta Cuvioasă Melania Română postea foarte strict, avea rânduiala de rugăciune și citea mereu în întregime toate Sfintele Scripturi.

Sosind la Alexandria, Sfânta Cuvioasă Melania Română și soțul ei au primit binecuvântarea Sfântului Chiril.

După aceea, au călătorit la Ierusalim și s-au stabilit la Muntele Măslinilor. Acolo Sfânta Cuvioasă Melania Română a trăit într-o peștera vreme de paisprezece ani.

Sfânta Cuvioasă Melania Română

Sfânta Cuvioasă Melania Română

Sânta Melania, întemeietoare de mănăstiri

După moartea mamei sale, în 431, Melania a întemeiat pe Muntele Măslinilor o mănăstire, care ținea tradiția liturgică de la Roma, de unde au fost aduse 90 de tinere.

Fostul ei soț, Pinian, devenit monah, se afla și el în fruntea unei comunități cu 30 de frați. Melania nu a acceptat să fie numită stareță, dar le îndruma pe cele care erau în mănăstire prin exemplul personal.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Slujea tuturor, lua asupră-i îndatoririle cele mai grele și le sfătuia pe toate cum îndemna Mântuitorul:  Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum Împărăţia cerurilor se ia prin străduinţă şi cei ce se silesc pun mâna pe ea  (Matei 11, 12).

Fericita Melania spunea:  diavolul ne poate imita cu ușurință virtuțile, el este învins doar de smerenie și milostenie, iar toate virtuțile sunt în zadar fără milostenie.

După ce a murit Pinian, în 432, a stăruit în rugăciune într-o chilie fără ferestre, complet izolată de lume. L-a încredințat pe biograful ei, devenit mare rugător, Gherontie, să ridice pe locul  Înălțării Domnului  o mănăstire de călugări, a cărei călăuză duhovnicească a fost ea însăși.

Sfânta Cuvioasă Melania Română s-a întors la Muntele Măslinilor, unde a trecut la Domnul în anul 439.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si