Este sărbătoare mare pe data de 5 ianuarie 2024! Pe lângă faptul că în această zi este Ajunul Bobotezei, creștinii îi sărbătoresc și pe Sfântul Mucenic Teotempt, pe Sfânta Muceniță Teona și pe Cuvioasa Sinclitichia. De această dată sunt strâns legate mai multe tradiții și obiceiuri.

Cu ocazia acestei zile importante, credincioșii țin post aspru, pentru a primi Agheasma Mare.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Siniclitichia?

Sfânta Cuvioasă Siniclitichia s-a născut în anul 270 d. Hristos, într-o familie bogată de creștini evlavioși, din Macedonia. De mic copil ea s-a mutat în Alexandria, deoarece acolo locuiau mai mulți creștini, iar Arhiepiscopul era Atanasie cel Mare. Ea nu ar acceptat niciodată să se căsătorească cu niciunul dintre pețitorii săi, iar atunci când a rămas orfană, a hotărât să împartă toată averea săracilor, apoi s-a retras într-un loc pustiu, unde a întemeiat o mănăstire.

La un moment dat, Sfânta Sinichitichia s-a îmbolnăvit grav, iar după 3 luni de chin și suferință, Sfânta a încetat din viață.

Icoană care o înfățișează pe Sfânta Cuvioasă Siniclitichia.

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Boboteaza 2024: Pe ce dată se sărbătorește și ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Tradiții și obiceiuri în Ajunului Bobotezei

Începând cu Ajunul Bobotezei, oamenii beau câte puțină aghiasmă, în fiecare dimineață, timp de 8 zile, înainte de a mânca ceva, deoarece se spune că în acest fel vor deveni mai buni. Tot în această zi, preotul satului vizitează fiecare casă, pentru a vesti „Botezul Domnului”.

Credincioșii nu mănâncă nimic în Ajunul Bobotezei, până la asfințitul soarelui, iar abia seara, au voie să bea apă, și să mănânce cereale, fructe și legume uscate sau fierte.

În ziua de vineri, 5 ianuarie 2024, la Catedrala Patriarhală va avea loc Sfințirea mare a apei, precum și îmbutelierea a 20.000 de sticle într-un spațiu special amenajat, fără accesul credincioșilor. De asemenea, vor fi pregătite 10.000 de pachete cu anafură. Următoarea zi, 6 ianuarie 2024, începând cu ora 7:00, la Baldachinul Sfinților de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioșilor prezenți sticle de 0,5 litri cu Aghiasmă Mare împreună cu pachete cu anafură.

Imagini reprezentative pentru sărbătoarea de Bobotează.

[Sursa foto: Colaj Ziarul Lumina & Facebook]

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Zile libere 2024: Lista completă a sărbătorilor legale în care românii nu merg la muncă

Conform unui comunicat oficial, între orele 09:30 – 11:30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.

Începând cu ora 12:00, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârșită Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar apoi credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu această Aghiasmă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si