În calendarul ortodox, pe data de 6 iunie 2024, este pomenit Sfântul Ilarion cel Nou. Este sărbătoare cu cruce neagră!

Calendar ortodox 6 iunie 2024: Cine a fost Sfântul Ilarion cel Nou

Sfântul Ilarion cel Nou s-a născut în proximitatea anului 773, din părinți credincioși. Apucând calea credinței de mic, Sfântul Ilarion s-a călugărit când a împlinit vârsta de 20 de ani, la Mănăstirea Xirochipiu, din Constantinopol, după care a ajuns stareț la Mănăstirea Dalmat.

Sfântul Ilarion cel Nou a fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul.

Sfântul Ilarion cel Nou a fost supus la multe chinuri după ce l-a certat pe împăratul Leon Armeanul pentru că nu cinstea icoanele.

Citește și: Calendar ortodox iunie 2024: Tradiții de Înălțarea Domnului, de Rusalii, de Nașterea Sf. Ioan Botezătorul și de Sf. Petru și Pavel

Sfântul Ilarion cel Nou.

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Împăratul a fost apoi omorât de gărzile sale, în biserică, unde aruncase icoana Mântuitorului la pământ. La conducerea imperiului a fost pus împăratul Mihai al II-lea Rabgabe, care i-a eliberat din temniță pe toți care au luptat pentru a apăra icoanele.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Sfântul Ilarion cel Nou a fost exilat pe insula Afusiei, de fiul împăratului Mihai al II-lea, care nu a acceptat cele lăsate de tatăl său, printre care și rugăciunea la icoane. Sfântul s-a reîntors în imperiu când pe tron a urcat împărăteasa Teodora, care a reintrodus icoanele în Biserică și a permis convocarea unui sinod în Constantinopol.

Hotărârile sinodului din Constantinopol se citesc Biserica ortodoxă, în prima duminică din postul Sfintelor Paști.

Încă de atunci, ziua este numită Duminica Ortodoxie.

Sfântul Ilarion cel Nou a revenit la bătrânețe la Mănăastirea Dalmat și a trecut în împărăția Domnului la vârsta de 70 de ani, potrivit informațiilor transmise de calendarortodox.ro.

Citește și: Cele mai importante sărbători în calendarul ortodox din iunie 2024: Pe ce dată pică Înălțarea Domnului, Rusaliile și Sf. Petru și Pavel

Sfântul Ilarion cel Nou.

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Troparul Sfântului Ilarion cel Nou

"Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru-adânc ai făcut ostenelile tale însuțit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ilarion, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre".

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si