Joi, pe 8 februarie 2024, în  Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfinții Teodor Stratilat și Prorocul Zaharia.

Tot la această dată, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Mucenici Nichifor și Ștefan, Sfinților Mucenici Filadelf și Policarp, Sfintelor Mucenițe Surori Marta și Maria, Sfântului Cuvios Mucenic Licarion, Sfântului Cuvios Macarie, episcopul Pafosului și Sfântului Cuvios Perghet.

Cine au fost Sf. Teodor Stratilat și Sf. Proroc Zaharia? Îi sărbătorim pe 8 februarie 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Teodor Stratilat a trăit la finalul secolului al III-lea și la începutul secolului al IV-lea. 

Pe atunci, Împăratul Liciniu a ucis pe cei 40 de mucenici din Sevastia și mai mulți creștini care refuzau să se închine idolilor. Când împăratul a auzit că Teodor credea în Iisus Hristos, deci era creștin, și convertea mulți păgâni la religia creștină, a mers în cetatea Iracleea în care Teodor era conducător, pentru a-i cere să se jertfească idolilor.

Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile

Acest împărat aduce mai multe statui cu el, din aur și argint, ridicate în cinstea zeilor, iar Sf. Teodor îi cere lui aceste statui pe motiv că prima dată și-ar dori să se închine acestora în propria casă, pentru ca mai apoi să le jertfească în fața oamenilor din cetate.

Teodor a distrus atunci statuile și a împărțit aurul și argintul săracilor. El a îndurat multe chinuri, iar după 5 zile petrecute în temniță, a fost răstignit precum Iisus Hristos. I-au fost prinse mâinile și picioarele, iar apoi corpul său a fost „invadat” de ținte. Strigând apoi către Dumnezeu, l-a întrebat pe acesta de ce l-a lăsat singur în fața acestei situații. 

Apoi, mucenicul nu a mai spus nimic.

Împăratul a crezut că a murit și l-a lăsat pe cruce, prins. Pe timpul nopții, îngerul lui Dumnezeu l-a coborât pe acesta de pe cruce și l-a însănătoșit, iar după această minune mai mulți păgâni s-au converit la creștinism.

Ulterior i-a fost tăiat capul, după ce împăratul Liciniu a poruncit acest lucru.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Sfantult teodor stratilat

Sfântul Teodor Stratilat a fost chinuit pentru credința sa.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Despre Sfântul Proroc Zaharia se știe că este unul dintre cei ce aparțin perioadei istoriei din Israel denumită „perioada postexilică”, adică după exilul babilonic.

Atunci, evreii care se întorseseră în Ierusalim după ce și-au petrecut 70 de ani în Babilon, și-au găsit casele și Templul făcut pulbere. În contextul dat, profetul Zaharia a încurajat poporul ca Templul Domnului să fie ridicat cât mai repede posibil.

El a avut 8 viziuni despre reconstruirea Templului din Ierusalim și despre faptul că Domnul ar vrea să întărească poporul în următorii ani. Într-una dintre ale sale viziuni, Ierusalimul avea în jurul său un zid asemănător cu o funie de măsurat, fapt ce înseamnă protecția pe care Dumnezeu urma să o ofere.

sfantul proroc zaharia celebrat in calendarul ortodox

Sfântul Proroc Zaharia este serbat pe data de 8 februarie în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Rugăciune pentru ziua de 8 februarie 2024

„Cu haina preoţiei fiind îmbrăcat, înţelepte, după Legea lui Dumnezeu jertfa primită, după cuviinţa preoţiei, ai adus, Sfinte Zaharia.

Şi ai fost luminător şi văzător al celor de taină, semnele darului întru tine purtând lămurit, preaînţelepte. Şi cu sabia ai fost omorât în Biserica lui Dumnezeu, proorocule al lui Hristos. Cu Înaintemergătorul roagă-te să se mântuiască sufletele noastre.

Cu sfinţenie după Lege slujind lui Dumnezeu, Sfinte Zaharia şi proorocind că din Fecioară Se va Întrupa Hristos prin Duhul Sfânt, te-ai arătat lumii stâlp de lumină, răsărind din înălţimea dreptăţii, care luminează toată lumea şi îndreptează spre calea păcii picioarele noastre, precum ai zis; pe Cel Ce mântuieşte neamul nostru.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Unde și când va fi înmormântat Teoharie Coca-Cosma? Jurnalistul a trecut în neființă- radioimpuls.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

De Dumnezeu Dăruită, Preacurată Binecuvântată, roagă-te neîncetat împreună cu puterile cele de sus, cu proorocii şi cu toţi sfinţii pentru noi, Celui Ce S-a născut din tine, pentru milostivirea îndurărilor, ca să ne dea nouă îndreptare mai înainte de sfârşit, curăţire păcatelor şi îndreptare vieţii, ca să aflăm milă.

Acum și pururea, și-n vecii vecilor, Amin!”

femeie care se roaga

Citește rugăciunea zilei de 8 februarie 2024.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Calendar ortodox pentru februarie 2024: Cele mai importante sărbători

Ce înseamnă „Harți” în Calendarul ortodox?

Zilele care sunt însemnate cu „Harți”, în loc de post sau dezlegare la pește/lapt, branza, ouă/ulei și vin, au o însemnătate specială pentru credincioși.

Aceste zile sunt speciale pentru că au voie să mănânce tot ce își doresc, deoarece această denumire anunță suspendarea postului sau dezlegare la toate alimentele.

Cel mai des întâlnim zilele cu Harți între Crăciun și Bobotează, în săptămâna de după Rusalii și în prima săptămână a Triodului, care are loc după Duminica vameșului și a fariseului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si