În Calendarul ortodox, pe data de 9 septembrie 2024, sunt sărbătoriți Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria.

Calendar ortodox 9 septembrie 2024: Cine au fost Sfinții Ioachim și Ana?

Sfinții Ioachim și Ana sunt prăznuiți anual în data de 9 septembrie, imediat după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie).

Sfântul Ioachim, provenind din neamul regelui David, a fost un om cu o credință puternică și cu un mare respect pentru tradițiile religioase iudaice.

Deși era un om evlavios și drept, el și soția sa, Ana, nu aveau copii. În acea vreme, lipsa copiilor era considerată un semn de blestem sau de lipsă a binecuvântării divine, astfel că cei doi erau priviți cu suspiciune și chiar stigmatizați de către societatea lor.

Sfânta Ana era fiica preotului Matan, care a avut trei fiice: Maria, Elisabeta și Ana. Maria a născut-o pe Salomeea, Elisabeta a fost mama Sfântului Ioan Botezătorul, iar Ana a fost binecuvântată cu Fecioara Maria, care avea să devină Născătoarea de Dumnezeu. Astfel, Sfânta Ana a avut un rol central în istoria mântuirii, fiind cea care a dat naștere Fecioarei Maria, prin care Fiul lui Dumnezeu a intrat în lume.

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: Sfânta Ana 2024: Pe ce dată se sărbătorește în Calendarul ortodox?

Rugăciuni îndelungi și o binecuvântare divină

Ani de zile, Ioachim și Ana s-au rugat stăruitor pentru a primi binecuvântarea de a avea un copil. Societatea în care trăiau îi privea cu dispreț pentru că nu aveau urmași, dar acest lucru nu i-a împiedicat să își păstreze credința nestrămutată.

În urma rugăciunilor lor fierbinți, Dumnezeu le-a ascultat cererile și le-a dăruit o pruncă pe care au numit-o Maria. Această pruncă avea să fie Născătoarea de Dumnezeu, iar Ioachim și Ana aveau să fie recunoscuți nu doar ca părinții Fecioarei Maria, ci și ca bunicii lui Iisus Hristos.

Biserica mărturisește în mod constant că Fecioara Maria este Născătoarea de Dumnezeu, deoarece Cel ce S-a născut din ea nu este o persoană omenească separată de cea dumnezeiască, ci Însuși Fiul lui Dumnezeu. Astfel, Ioachim și Ana sunt considerați bunicii lui Hristos, o onoare fără egal în istoria omenirii.

Citește și: Zile libere 2025. Calendarul sărbătorilor legale pentru anul viitor

Sfântul Ioachim a trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, iar Sfânta Ana l-a urmat la doi ani după aceea, la vârsta de 70 de ani. Viețile lor sunt un exemplu de răbdare și credință în voința divină, iar învățătura lor spirituală rămâne vie în rugăciunile și pomenirile Bisericii.

Sfinții Ioachim și Ana sunt pomeniți în mod constant în slujbele ortodoxe, deoarece la finalul fiecărei slujbe, preotul rostește apolisul sau otpustul, invocându-i: „Pentru rugăciunile Sfinților drepților părinților Ioachim și Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi.”

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si