Mica Unire din 24 ianuarie anul 1859 a fost primul pas spre România. Evenimentul istoric este foarte importamt pentru cetățenii români. Această zi memorabilă a rămas în istorie ca ziua înfăptuirii Principatelor Române. După ce Alexandru Ioan Cuza a devenit domnitor al Moldovei și al Țării Românești a urmat Mica Unire.

De atunci, țara noastră a devenit un stat modern. Atunci românii au făcut cunoștiință, pentru prima dată, cu câteva elemente occidentale.

Unirea Pincipatelor Române este cunoscută și ca Mica Unire, Marea Unire este cea de la 1 decembrie 1918 de la Alba-Iulia. Evenimentul celebrat pe 24 ianuarie 2021 reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.

Citeste si: 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române, este zi liberă legală pentru toți românii! Când pică în 2021?

La mijlocul secolului al XIX-lea, soarta principatelor Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, care se opuneau unirii lor.

Situația a luat o întorsătură după războiul Crimeei din anii 1853-1856. Atunci Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, formate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman.

Soarta României a fost decisă după anul 1856

După anul 1856, prin Tratatul de Pace de la Paris se iau decizii care privesc și principatele Moldovei și Țării Românești.

Moldova a primit trei noi județe, din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail și Bolgrad.

Când s-a discutat Unirea celor două principate, Marile Puteri au organizat un referendum în 1857. Populația cu drept la vot putea să ia o decizie. În acest scop, se constituiau adunări Ad-hoc, în care se discutau alegerile pentru Divanurile Ad-hoc, care urmau să se pronunțe asupra organizării politice și sociale a țărilor române.

Problema Principatelor a fost pusă în cadrul Congresului de contele Walewski, ministrul de Externe al Franţei.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: La mulți ani, România! Mesaje, felicitări și urări în imagini pentru apropiați, de Ziua Națională a României

ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie 2021
Mica Unire - eveniment 24 ianuarie.[Sursa foto: google]

Principale măsuri care au vizat Principatele au fost:

1.desfiinţarea protectoratului rusesc şi înlocuirea lui cu o garanţie colectivă a Marilor Puteri. Prin acest fapt s-a reuşit eliminarea influenţei ruseşti şi asigurarea că trupele ţariste nu vor mai putea străbate teritoriul Principatelor fără acordul puterilor garante. Astfel, era se stopată posibila înaintare a Rusiei în Balcani.

Citeste si: Zile libere 2021. Lista completă a zilelor libere legale

2.cedarea sud-estului Basarabiei Principatului Moldovei. Această măsură a îndepărtat Rusia de gurile Dunării.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Justin Baldoni îi dă în judecată pe Blake Lively și Ryan Reynolds. Despăgubiri uriașe pe care regizorul le cere de la cei doi soți- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

3.libera circulaţie pe Dunăre sub atenta supraveghere a Comisiei Europene a Dunării. Scoaterea Dunării de sub influenţa rusească era o prioritate strategică pentru puterile din centrul Europei.

4.suzeranitatea otomană era menţinută. Fiind sub suzeranitate otomană, Principatele nu puteau avea propria politică externă, fapt ceea ce constituia o garanţie în plus că cele două teritorii nu vor cădea sub sfera de influenţă rusească.

Citeste si: Ce sărbătorim pe 1 Decembrie 2020? Este Ziua Marii Uniri

5.armata naţională. Măsura dădea Principatelor posibilitatea de a-şi asigura ordinea internă. arată alba24.ro.

Evenimentul este sărbătorit an de an, pe data de 24 ianuarie. În anul 2016, data de 24 ianuarie a fost declarată zi liberă de la stat. Astfel, românii stau acasă și celebrează evenimentul istoric.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si