Schimbări fiscale de la 1 noiembrie 2023. Cele mai dure modificări pentru buzunarul românilor se referă la anumite categorii de salariați, precum și la scumpirile asigurărilor de locuințe.

Pachetul uriaș de modificări fiscale trecut de Guvern prin asumarea răspunderii în Parlament își va arăta efectele mai ales de la 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, o serie de modificări își arată colții încă din prima zi de noiembrie 2023.

Citește și: Plățile cash, limitate de la 1 noiembrie 2023. Ce amenzi riscă românii care nu au card

Schimbări fiscale de la 1 noiembrie 2023. Guvernul a eliminat de la 1 noiembrie scutirea de impozit pe venit pentru IT-işti, în timp ce angajaţii din construcţii, agricultură şi industrie alimentară nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) şi a contribuţiei asigurătorie pentru muncă (CAM).

Unele salarii nete scad cu 11% din noiembrie 2023

Sindicaliștii de la Cartel Alfa spun că salariul net al unor angajați ar putea scădea cu 11% în urma acestor modificări fiscale. Este vorba în special de anumiți salariați din agricultură și construcții, după cum a explicat liderul de sindicat Bogdan Hossu.

Schimbări fiscale de la 1 noiembrie 2023. „Câteva mii de persoane din agricultură, care beneficiau de facilitățile fiscale din agricultură dar, în același timp, sunt subordonate Legii de salarizare 153, chiar cu noile salarii minime pe economie, din cauză că nu au

modificat, veniturile lor salariale vor scădea cu 11%", a declarat liderul sindical la B1 TV.

Potrivit lui Hossu, în ciuda faptului că premierul a dat asigurări că salariile nete nu vor fi afectate de eliminările acestor facilități, calculele experților arată contrariul.

Unii angajați amenință cu greve după scăderile de salarii preconizate. "Deja discuția în îmbunătățiri funciare, cei care fac posibilitatea de irigare a culturilor agricole sunt foarte dispuși să intre în grevă că e anormal ca atunci când dai o facilitate, schimbând regulile jocului să nu mai permiți păstrarea veniturilor respective, deși premierul a promis că nu

va fi afectat niciun venit de la nicio structură din agricultură sau construcții”, a explicat liderul de sindicat.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Nici IT-iștii nu sunt la adăpost de pericolul scăderii veniturilor nete. Doar în cazul în care angajatorii vor să suporte gaura creată de noile dări, ca să-și păstreze IT-iștii, salariile lor nu vor fi afectate.

Se scumpesc asigurările de locuințe de la 1 noiembrie

De la 1 noiembrie 2023, asigurările de locuințe chiar devin obligatorii, nu rămân doar pe hârtie, iar polițele PAD se scumpesc.

Conform noilor reglementări, suma asigurată pentru locuințele din beton va fi de 100 de mii de lei, iar prima brută anuală va crește la 130 de lei față de 100 de lei cât era până acum. 

Scumpirea este de aproximativ 30%. La locuințele din cărămidă nearsă sau paiantă, prima de asigurare rămâne neschimbată la 50 de lei pe an.

Proprietarii vor fi obligați să achiziționeze polițe facultative de asigurare pentru a acoperi suma de până la valoare reală a locuinței. 

De azi înainte asigurarea obligatorie nu mai poate fi evitată, prin noile reglementări. Există obligația de a arăta această asigurare la înregistrarea în cartea funciară, spre exemplu.

/www/cdn.knd.ro/media/521/2863/1724/20359989/1/pensii-speciale-1.jpg

Salariul minim, majorat în construcții, agricultură și industria agroalimentară

Legea îi obligă pe IT-işti de la 1 noiembrie să plătească impozit pe venit pentru salariile ce depăşesc 10.000 de lei brut, dar vor fi scutiţi de la contribuţia obligatorie la Pilonul 2. În cazul în care vor dori să contribuie în continuare trebuie să solicite acest lucru.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

De la 1 noiembrie, angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) şi a contribuţiei asigurătorie pentru muncă (CAM).

În acest sens, Guvernul a aprobat marţi noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară, care se vor aplica începând cu luna noiembrie.

Potrivit unui comunicat al Executivului, în sectorul construcţiilor salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol şi în industria alimentară de 3.436 de lei. Decizia a fost luată pentru ca salariile angajaţilor din aceste sectoare să nu scadă după reintroducerea contribuţiilor la sănătate.

Tot din noiembrie se vor reduce plăţile cash la companii şi persoane fizice. Astfel, plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană.

În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si