Close sidebar
Close sidebar

Ce se împarte de Moşii de Toamnă 2023? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților. Sărbătoarea are loc în prima sâmbătă din noiembrie

Moșii de Toamnă 2023. Este una dintre sărbătorile importante din luna noiembrie. Iată ce se împarte de Moșii de Toamnă și care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri!

Madalina Grigore,

Ce se împarte de Moşii de Toamnă 2023? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Colaj Crestinortodox.ro&Doxologia.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sărbătoarea numită Moșii de Toamnă are loc în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie. De Moșii de Toamnă în bisericile ortodoxe au loc parastase pentru sufletele celor dragi trecuți în neființă.

Moșii de Toamnă 2023. Care este semnificația sărbătorii?

De Moșii de Toamnă 2023 creștinii ortodocși îi cinstesc pe cei adormiți printr-un parastas. Numele de parastas provine din limba greacă și înseamnă a mijloci, a sta în locul cuiva.

Tradiția creștină spune că noi, cei de pe pământ mijlocim către Dumnezeu pentru cel decedat. 

Prin intermediul parastasului, prin jertfa credinciosului plină de iubire către Dumnezeu și prin rugăciune, există speranța că Dumnezeu va putea ierta toate păcatele pe care cel trecut în neființă le-a făcut de-a lungul vieții sale.

De asemenea, tradiția mai spune că atunci când cineva primește ceva slujit în Biserică sau acasă trebuie să spună pentru cel decedat „Dumnezeu să-l ierte” sau „Bogdaproste”, cel din urmă însemnând slăvit să fie Domnul.

Citește și: Moșii de toamnă 2023: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi?

Ce se împarte de Moşii de Toamnă 2023? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților

Ce se împarte de Moşii de Toamnă 2023? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților

De Moșii de Toamnă la biserică se duc pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin, dar și pachetele pe care urmează să le dăm de pomană pentru cei morți.

Pe lângă coliva mare se obișnuiește să se pună o cantitate potrivită de colivă în pahare de plastic pe care să le împărțim la sfârșitul slujbei împreună cu câte o lumânare.

La Biserică trebuie dus și colacul împletit pe care după slujbă îl dăm de pomană. Este important să nu fie uitate tămâia, cărbunii și prosopul care se dau preoților.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Ce se împarte de Moşii de Toamnă 2023? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Crestinortodox.ro]

În pachetele date de pomană se pot pune și dulciuri, fructe, sucuri, legume, prăjituri sau alte alimente precum conserve sau produse de patiserie.

Ca mâncare care poate fi împărțită pentru sufletele celor dragi trecuți în neființă cel mai des întâlnim pilaf, carne, peşte, sarmale,, ciorbe și supe sau orice altă mâncare gătită

În anumite zone din țară, pe lângă slujba de la biserică, mai are loc o mică slujbă de pomenire la mormânt, unde preotul stropește cu vin.

Citește și: Postul Crăciunului în 2023: Tradiții și obiceiuri. În ce zile se mănâncă pește

La morminte celor dragi trebuie aprinse cel puțin două lumânări, despre care se spune că au rolul să lumineze și să încălzească sufletele celor trecuți în neființă.

În unele zone din țară se împart pentru sufletele celor morți patru sau șase pachete care să aibă și măsline, asemănate de Hristos cu sufletul omului.

De sărbătoarea Moșilor de Toamnă se merge la cimitir și se curăță mormintele. Se pun flori și lumânări.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

La sate, în ziua Moșilor de toamnă, în casele credincioșilor se obișnuiește să se facă o masă de pomenire. Sunt chemate rudele, vecinii și oamenii nevoiași.

Tradiția spune că nu este bine să circuli noaptea pentru că sufletele celor morți colindă neîncetat mai ales în noaptea din ajun şi de Moși, despre care se spune că sufletele lor revin la morminte şi așteaptă să meargă la cer.

Un alt lucru pe care credincioșii nu este bine să îl facă este dea cu mătura pentru că așa poți ridica praful în ochii celor morți. De asemenea nu este bine să speli și să arunci gunoiul în această zi.

Nu se merge la fântână și nici nu este bine să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Despre cele două superstiții se spune că pe prin aceste locuri trec duhuri necurate de care creștinii trebuie să se ferească de ele. De Moșii de Toamnă nu este bine să mergi în vizite doar în situația în care mergi să dai de pomană.

Tradiția populară spune că nu trebuie să ieși din Biserică înainte ca Sfânta Liturghie să se termine.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI