In articol:
- Iată de ce este bine să consumi lactate!
- Spune ce tip de produse lactate consumi pentru a ști cât de sănătos ești!
- De unde procuri produsele lactate?
- Poți înlocui produsele animale cu unele vegetale?
Iată de ce este bine să consumi lactate!
Încă de la naștere, omul are nevoie de laptele matern pentru a crește și a se dezvolta. În cazuri speciale, se introduce în alimentație laptele preparat din lapte praf, lapte de vacă sau de capră. Odată cu diversificarea alimentației se diminuează cantitatea de produse lactate consumate și aportul de calciu poate scădea.
Spune ce tip de produse lactate consumi pentru a ști cât de sănătos ești!
Acum se cunosc și se găsesc pe piață foarte multe preparate din lapte, care mai de care mai îmbietoare. Dintre acestea, se pot enumera următoarele produse:
- Lapte dulce, în special pasteurizat sau UHT (tratat la temperaturi înalte);
- Lapte bătut;
- Iaurt;
- Chefir;
- Sana;
- Smântână;
- Unt;
- Brânză proaspătă,
- Brânză telemea;
- Cașcaval.
Specialiștii în nutriție recomandă a se evita combinația lactatelor cu produsele din carne în alimentație. Spre exemplu, dacă prepari o pizza poți combina produse din carne cu puțin cașcaval, pentru un aport nutritiv sau pentru un gust cât mai bun al preparatului culinar, însă, dacă faci o friptură, este recomandat să eviți brânzeturile la acea masă.
De unde procuri produsele lactate?
În perioada actuală, când s-au deschis foarte multe supermarketuri, se promovează o gamă variată de produse lactate, care mai de care mai atrăgătoare din punct de vedere al aspectului sau al proprietăților organoleptice.
Citește și: 3 cauze frecvente ale pancreatitei și cum o poți preveni
Dacă vrei să păstrezi tradiția și să consumi produse naturale, există suficiente surse de informare care să te determine să alegi o mulțime de produse tradiționale autohtone.
Acum, după perioada pandemiei, se încearcă revigorarea agroturismului și, de ce nu, creșterea animalelor în gospodării sau în microferme. Pentru obținerea unor produse de calitate, pe de o parte, dar și sigure și sănătoase, pe de altă parte, micii fermieri utilizează aparate de muls, care sunt mai eficiente decât mulsul manual, precum și bidoane speciale pentru transportul laptelui, pe care le igienizează cu substanțe corespunzătoare în vederea prevenirii îmbolnăvirilor. Dacă și tu te numeri printre ei, dar nu ai achiziționat încă un astfel de accesoriu important pentru gospodărie, cei de la Magnetcenter.ro îți pun la dispoziție o gamă vastă de astfel de aparate, deci alege-l pe cel care se mulează cel mai bine pe nevoile tale.
Poți înlocui produsele animale cu unele vegetale?
Te-ai întrebat cu ce poți înlocui produsele lactate pentru a-ți menține sănătatea? Răspunsul este pe cât de simplu, pe atât de practic: fie cu diferite tipuri de nuci, fie cu unele leguminoase, precum:
- Nuci românești sau de Macadamia,
- Fistic;
- Arahide sau alune;
- Fasole;
- Linte;
- Năut;
- Soia;
- Cocos.
Persoanele care au intoleranță la lactoză sau vor să devină vegane pot înlocui, cel puțin temporar, produsele lactate cu diferite preparate din cele enumerate.
Citește și: Cum să-ți crești imunitatea în sezonul rece. Sfaturi care te feresc de gripă
Dacă ești obișnuit să consumi lactate la fiecare masă este recomandat să fii prudent, deoarece combinarea mai multor alimente poate dăuna sănătății. În schimb, lipsa din alimentație a produselor lactate poate produce îmbolnăviri din cauza deficitului de calciu.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Prin urmare, dacă nu consumi lactate. se recomandă produsele care conțin calciu și proteine vegetale pentru o sănătate de invidiat.