Cum arată momentele care urmează imediat după clipa morții? Preotul ortodox Nicolae Dima spune că sufletul iese din trup în acel moment și percepe total diferit realitatea din jur.

Citește și: VIDEO. Bethleem, locul nașterii lui Iisus, arată ca un "oraș fantomă" din cauza războiului din Israel

Cine sunt ființele care-l înconjoară? Ce ia cu el din viața pământească? Și încotro merge, spre lumină sau spre întuneric?

Scrierile Sfinților Părinți ne oferă răspunsuri la aceste întrebări, care sunt printre cele mai grele din întreaga noastră viață.

Ce vede sufletul în momentul morții?

Preotul ortodox Nicolae Dima spune că sufletul își recapătă integral conștiința de sine și capacitatea de gândi în momentul morții și scapă de orice durere, somnolență sau confuzie.

"Ce vede sufletul care a ieșit din trup? Cum arată primele secunde de după pragul morții? Să ne imaginăm: trupul a rămas inert, sufletul s-a separat de trup și instantaneu după separarea de corpul acela inert și bolnav, sufletul își recapătă integral conștiința de sine și capacitatea de gândi. Orice fel de durere fizică a încetat, boala nu-l mai afectează în niciun fel, iar influența medicamentelor de calmare a durerii a dispărut", spune preotul Dima.

"Nu mai există nici durere, nici foame, nici sete, nici oboseală, nici somnolență este doar luciditate și claritate", adaugă el.

Capacitatea de a gândi, memoria și voința sunt capacitățile sufletului, numai că partea trupească are limite extrem de scurte și limitează și capacitatea sufletului.

Când te desprinzi de trupul degradat și bolnav sufletul își recapătă integral forțele și capacitățile, spun și Sfinții Părinți.

Percepția vizuală se modifică radical în momentul morții, spune preotul

Ce vede sufletul după moarte? Este impropriu spus "vede" pentru că el nu vede așa cum vedem noi cu ochii.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

"Cel care a murit nu mai are un corp cu care să vadă. Perceperea realității este acum foarte diferită. Dacă ochii noștri privesc într-un câmp vizual limitat, atunci când nu avem corp vederea nu mai este restricționată la limitele câmpului vizual, pentru că nu mai există un astfel de câmp vizual", arată preotul Nicolae Dima.

Sufletul, înconjurat de ființe spirituale în momentul morții

Sufletul care s-a despărțit de trup vede ființe spirituale în jurul său, spun textele vechi ale călugărilor și misticilor creștini.

"După clipa morții sufletul devine imediat conștient ca în jurul lui este o întreagă lume nevăzută. Nu percepea acest lucru când era în trup, dar acum devine conștient de ea, vede că în jurul său sunt ființe spirituale asemenea lui. Unele sunt luminoase și prietenoase altele sunt întunecate și periculoase", continuă preotul.

Sufletul, înconjurat de ființe spirituale în momentul morții

Sufletul va fi înconjurat de ființe spirituale în momentul morții

[Sursa foto: Captură YouTube]

Drama sufletului imediat după momentul morții

Secundele și minutele imediat după trecerea în cealaltă viață sunt dramatice pentru suflet, consideră preotul.

"Diferența dintre ceea ce vedea înainte și ceea ce vede acum este enormă, tot universul spiritual pe care îl percepe acum direct îl copleșește. În al doilea rând, este drama rudelor care au rămas alături de trupul fără viață.

Ele plâng și își exprimă durerea în felul lor". Din această perspectivă, sufletului celui mort se simte singur și abandonat.

Cei dragi se uită în jos la trupul neînsuflețit fără să înțeleagă că cel care a plecat nu s-a dizolvat în neant, cum indică ferm credința creștină.

"Dimpotrivă, sufletul este tot pe-acolo, în jurul trupului pe care l-a părăsit sufletul Nu are materialitate, nu este un volum care să poată fi văzut și pipăit, ci este complet spiritual. Drama celor care plâng privind un trup complet mort este total paralelă cu drama sufletului care și a părăsit trupul", spune teologul creștin.

"Sufletul se simte singur și abandonat, dar este preluat de alte ființe spirituale"

"Sufletul se vede acum abandonat și ignorat. Cel mai probabil, nimeni din cei dragi nu este conștient că cel mort este în continuare viu. Sufletul care a plecat din corp conștientizează acum că este singur în fața tot ceea ce urmează", arat pr. Nicolae Dima.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Vestea bună este că sufletul celor care au făcut fapte bune este luat în primire de duhurile sfinte și luminate, după cum spune Sfântul Macarie Egipteanul discipolul lui Antonie cel Mare. El este luat și așezat în Lumina lui Dumnezeu.

Cu ce rămâne sufletul după moarte?

Cu ce rămâne sufletul după moarte: în primul rând rămâne cu memoria, arată preotul Nicolae Dima. Este o memorie limpede care se va transforma imediat într-un "partener ingrat", pentru că va scoate la suprafață amintirile neplăcute și faptele mai puțin onorabile pe care persoana le-a făcut în viață, păcatele nepovedite.

"Conștiința judecă acum faptele respective nu în raport cu contextul în care au fost făcute, ci cu noua realitate în care se află acum și cu toată claritatea pe care o dobândit-o între timp. Înainte de a muri această realitate spirituală nu era accesibilă în mod direct, era nevăzută. Acum sufletul vede limpede".

În noua lume, nu mai ai cum să fugi sau unde să te ascunzi. Trecutul tău de pe pământ are un ecou pozitiv sau negativ dincolo.

"Memoria faptelor noastre este vie, iar conștiința ne este judecător. Ea nu poate să fie mințită, nici anesteziată. Din acest motiv conștiința este numită viermele neadormit, pentru că mușcă nemilos acuză și nu poate fi coruptă", a mai spus preotul român.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si