Atunci când un angajat decide să își încheie contractul de muncă cu un angajator preavizul este o componentă esențială a procesului de încetare a contractului de muncă. Însă, ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz? Nu mulți angajați cunosc implicațiile legale și financiare ale unei astfel de decizii.

Ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz, conform Codului Muncii

Conform Codului Muncii, perioada de preaviz este obligatorie atât pentru angajator, cât și pentru angajat, în funcție de cine inițiază încetarea contractului de muncă.

Dacă un angajat alege să nu respecte perioada de preaviz și părăsește locul de muncă fără acordul angajatorului, acesta poate suferi consecințe legale și financiare.

În mod specific, dacă nu stai în preaviz, angajatorul poate solicita despăgubiri pentru daunele suferite din cauza plecării premature. Aceste despăgubiri pot include costurile asociate găsirii unui înlocuitor sau alte pierderi financiare cauzate de lipsa personalului. În plus, lipsa respectării preavizului poate afecta reputația profesională a angajatului, mai ales dacă angajatorul raportează acest comportament la viitoarele referințe.

Pe de altă parte, angajatorul nu poate forța un angajat să rămână în perioada de preaviz împotriva voinței sale, dar neîndeplinirea acestei obligații poate duce la rețineri financiare din salariul final, dacă este stipulat astfel în contractul de muncă sau în regulamentul intern al companiei.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: 15 august 2024, zi liberă pentru toți românii: Ce beneficii primesc cei care lucrează de Sf. Maria?

Cât timp se stă în preaviz

Durata perioadei de preaviz variază în funcție de poziția ocupată și de specificul locului de muncă. Conform Codului Muncii, perioada de preaviz pentru demisia unui angajat poate fi de:

  • 20 de zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție.
  • 45 de zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere.

În cazul concedierii, angajatorul este obligat să ofere același preaviz de 20 sau 45 de zile lucrătoare, în funcție de poziția angajatului. Această perioadă este destinată atât angajatorului, cât și angajatului pentru a face tranziția și a se pregăti pentru încetarea contractului de muncă.

Codul Muncii

Codul Muncii

[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: 3 avantaje și 3 dezavantaje atunci când lucrezi remote

Când se poate pleca fără preaviz

Există situații speciale în care un angajat poate părăsi locul de muncă fără a fi necesar să respecte perioada de preaviz. Una dintre aceste situații este demisia din motive justificate, cum ar fi:

  • Nerespectarea clauzelor contractuale de către angajator (de exemplu, neplata salariilor sau încălcarea altor drepturi ale angajatului).
  • Condiții de muncă periculoase sau necorespunzătoare, care pot pune în pericol sănătatea sau siguranța angajatului.
  • În aceste cazuri, angajatul are dreptul de a demisiona fără preaviz, iar angajatorul nu poate solicita despăgubiri sau penalizări.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si