In articol:
- Ce înseamnă intrarea Rusiei în incapacitate de plată
- Plata datoriei poate fi amânată o lună, dar Rusia ar putea refuza să plătească din cauza sancțiunilor occidentale
- Cine va plăti datoriile externe ale Rusiei
Economia Rusiei se destramă pe fondul sancțiunilor occidentale fără precedent, rubla a intrat în colaps, iar ratingul datoriei suverane este la categoria „junk”, adică „gunoi”.
Citeste si: O femeie a luat portofelul cu 1000 de dolari pe care un refugiat ucrainean îl uitase într-un restaurant
Statul rus are o datorie externă de 39,9 miliarde de dolari.
Ce înseamnă intrarea Rusiei în incapacitate de plată
Rusia este aproape de a intra în incapacitate de plată a datoriei sale pentru prima dată în ultimele decenii, două plăţi în valoare totală de 117 milioane de dolari fiind scadente miercuri, 16 martie.
Citeste si: Rusia îi amenință cu sancțiuni personale pe liderii țărilor „neprietenoase", între care și România
Plata scadentă azi este prima de la impunerea sancţiunilor internaţionale ca răspuns la invazia neprovocată a Ucrainei, potrivit ZF.ro. Va fi primul test al capacităţii şi dorinţei guvernului de la Moscova de a plăti creditorii străini, în timp ce banca centrală şi instituţiile sale financiare sunt blocate de sancţiuni.
Citeste si: Ce amendă a primit jurnalista rusă care a protestat în direct la TV
O incapacitate de plată ar putea declanşa o dispută prelungită cu agenţiile de rating de credit, organismele internaţionale şi creditorii străini şi ar putea da tonul pentru o serie de plăţi viitoare în acest an.
Iată o listă cu plăţile viitoare ale obligaţiunilor externe ale Rusiei în acest an şi moneda iniţială în care au fost denominate:
Plata datoriei poate fi amânată o lună, dar Rusia ar putea refuza să plătească din cauza sancțiunilor occidentale
Piețele financiare se așteaptă ca datoria ajunsă la scadență să nu fie plătită, iar, conform standardelor internaționale, plata datoriei poate să fie amânată pentru o lună, adică până în ziua de 16 aprilie.
Ceea ce, însă, nu înseamnă că Rusia va fi scutită de aplicarea etichetei că se află în incapacitate tehnică de plată, scrie analistul economic Constantin Rudniţchi pe RFI.ro.
Citeste si: Papa Francisc compară Rusia lui Putin cu Cain: „Continuă să bea sângele morților sfâșiați de arme”
Pentru că Rusia și companiile rusești au conturile din Occident înghețate, inclusiv cele ale băncii centrale, este puțin probabil ca statul rus să facă plăți în valută. Pe de o parte, pentru că nu are valută, pe de altă parte, pentru că în ipoteza în care ar avea nu are sens să plătească. De ce? Pentru că, paradoxal, acum, problema datoriei publice a Rusiei este a creditorilor și nu a debitorului.
Cine va plăti datoriile externe ale Rusiei
Declararea stării de incapacitate de plată este cea mai mică problemă a Rusiei, în acest moment. Potrivit sursei citate, Putin ar putea juca tocmai cartea de a nu plăti datoria externă ajunsă la scadență știindu-se că mai rău decât sancțiunile dure impuse de statele occidentale nu poate fi nimic altceva.
Citeste si: Declarația soldaților ruși: ”A dat ordine să se comită crime."
Este de așteptat ca renunțarea la sancțiunile occidentale să se facă doar după căderea regimului Putin. Moment în care se va judeca și datoria externă a Rusiei. Ceea ce ne spune că dacă Rusia nu își va plăti obligațiile la zi, nu înseamnă că va fi iertată de creditori. Va veni momentul, mai devreme sau mai târziu, când datoriile vor trebui plătite.