Consumul zilnic de ceai poate avea un impact pozitiv asupra sănătății tale generale. Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură la nivel mondial, după apă, conform unui studiu publicat în Nutrients în 2019. Dacă și tu te numeri printre cei care beau ceai zilnic și te întrebi ce efecte are această obicei asupra corpului tău, află mai multe despre beneficiile surprinzătoare ale ceaiului!

Ceaiul – sursă de nutrienți esențiali

Ceaiul este un termen folosit atât pentru „ceaiurile adevărate”, cât și ceaiurile din plante. În categoria ceaiurilor adevărate intră doar patru tipuri: ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul oolong și ceaiul alb, toate provenind din planta Camellia sinensis. Ce face ca aceste ceaiuri să fie unice este modul în care frunzele sunt tratate prin încălzire sau oxidare în timpul procesării.

Pe de altă parte, ceaiurile din plante nu sunt considerate „ceaiuri adevărate”. Ele sunt preparate prin infuzarea de plante, flori, rădăcini sau alte ingrediente. Cu toate acestea, unele ceaiuri din plante conțin compuși unici cu beneficii pentru sănătate, care variază în funcție de ingredientele folosite.

Deși ceaiurile adevărate nu oferă prea mulți macronutrienți, ele sunt bogate în flavan-3-oli, compuși vegetali benefici. Un exemplu este epigalocatechin-3-galatul (EGCG), un flavan-3-ol cu proprietăți antiinflamatorii, prezent mai ales în ceaiul verde, potrivit unui studiu din 2023 publicat în International Journal of Molecular Sciences.

Aceste ceaiuri conțin și L-teanină, un aminoacid care ajută la îmbunătățirea stării de alertă mentală, conform  eatingwell.com

Beneficiile ceaiului

Beneficiile ceaiului

[Sursa foto: PixaBay]

Beneficiile consumului zilnic de ceai

Bea ceai zilnic și vei putea observa o serie de efecte benefice asupra sănătății, susținute de cercetări științifice.

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii:

O tensiune arterială mai bună

Flavan-3-olii, prezenți în ceaiul verde și negru, sunt legați de sănătatea cardiovasculară, ajutând la reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului și a glicemiei. Un studiu din Advances in Nutrition sugerează că două căni de ceai pe zi pot oferi cantitatea optimă de flavan-3-oli pentru a sprijini sănătatea inimii.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Vortexul polar format în stratosferă slăbeşte. De ce înseamnă asta că vom avea o iarnă geroasă şi cu multă zăpadă- antena3.ro

Citeste si: Câți bani a reușit să facă o femeie care a reciclat sute de PET-uri de la Pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași- wowbiz.ro

Citește și: Ceaiul verde: beneficii și contraindicații

O atenție mai bună

Ceaiul verde conține L-teanină, un aminoacid care poate îmbunătăți funcțiile cognitive. Un studiu din 2021 publicat în Journal of Medicinal Food arată că L-teanina din ceai poate spori atenția și memoria de lucru, crescând activitatea cerebrală și îmbunătățind performanțele cognitive.

Un sistem imunitar mai puternic

Așa-numitele ceaiuri adevărate, cum ar fi ceaiul negru și verde, sunt bogate în polifenoli care susțin sănătatea sistemului imunitar. Anumiți polifenoli, precum EGCG și theaflavina, pot ajuta la combaterea inflamațiilor și la întărirea răspunsului imunitar, conform unui studiu din Frontiers in Immunology.

Beneficiile ceaiului

Beneficiile ceaiului

[Sursa foto: PixaBay]

O viață mai lungă

Un studiu din 2022, publicat în Annals of Internal Medicine, a arătat că cei care beau două sau mai multe cești de ceai negru pe zi au un risc cu 13% mai mic de deces din orice cauză, comparativ cu cei care nu consumă ceai.

Consumul de ceai a fost, de asemenea, asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

O hidratare mai bune

Ceaiul contribuie la aportul zilnic de lichide, astfel că poate ajuta la menținerea unei bune hidratări. Hidratarea corespunzătoare îți menține concentrarea, ajută la reglarea temperaturii corpului și susține o digestie sănătoasă.

Citește și: Cele mai populare sortimente de ceaiuri pentru o toamnă călduroasă 

Efectele mai puțin cunoscute ale ceaiului

Deși ceaiul are multiple beneficii, consumul zilnic poate aduce și unele efecte mai puțin plăcute, mai ales dacă nu este consumat cu moderație.

Poate provoca pete pe dinți

Ceaiul negru poate duce la colorarea sau pătarea dinților. Adăugarea de lapte în ceai poate reduce acest efect, însă este bine să ai în vedere acest aspect dacă îți dorești un zâmbet strălucitor.

Poate afecta somnul

Ceaiurile cu cofeină, cum sunt ceaiul negru și cel verde, pot afecta calitatea somnului, mai ales dacă ești sensibil la cofeină. Pentru a evita aceste probleme, alege ceaiuri decafeinizate sau infuzii din plante înainte de culcare.

Absorbția fierului poate fi influențată

Ceaiurile conțin tanini și oxalați, compuși care pot reduce absorbția fierului din alimente. Acest lucru poate fi problematic în special pentru persoanele care au deja un nivel scăzut de fier în organism.

Beneficiile ceaiului

Beneficiile ceaiului

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Veste importantă pentru pensionare! Informații privind creșterea pensiilor de la 1 ianuarie- kfetele.ro

Citeste si: Cum gestionează Radu Ștefan Bănică relația la distanță cu Ioana Văllimărescu: ”Există încredere între noi”- radioimpuls.ro

Citeste si:- antena3.ro

Citește și: Ceaiul de iasomie poate face minuni! Are o mulțime de beneficii de care multă lume nu știe

Cum să alegi cel mai bun ceai

Alegerea ceaiului perfect poate părea simplă, dar există câteva detalii importante. Asigură-te că ceaiul este proaspăt și fără adaosuri de zahăr. Ceaiurile vrac pot oferi o aromă mai bogată, însă pliculețele de ceai sunt mai convenabile. În plus, verifică termenul de valabilitate înainte de achiziție pentru a te bucura de un ceai de calitate.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si