Close sidebar
Close sidebar

Ce se întâmplă în organism după administrarea pastilei cu iod și cum ne protejează de radiații

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

Care este rolul pastilei cu iod în cazul unui atac nuclear

Comprimatele de iod stabil, adică neradioactiv, protejează glanda tiroidă contra unei contaminări radioactive.

Un accident grav produs la o instalaţie nucleară poate duce la eliberarea de iod radioactiv în atmosferă. Inhalat sau ingerat prin consumul de alimente contaminate, acest radioelement contribuie la iradierea populaţiei, crescând riscul de cancer tiroidian.

Accidentul reactorului nuclear de la Cernobîl din 1986 a provocat o importantă eliberare în mediu de iod 131 şi iod radioactiv de scurtă durată.

O rată mai ridicată de cancer tiroidian a fost observată la persoanele care trăiesc în zone contaminate din Belarus, Ucraina şi vestul Federaţiei Ruse.

Citeste si: Distribuția pastilelor de iod a fost amânată. Alexandru Rafila s-a răzgândit și pregătește o campanie de informare

Pentru a preveni ca tiroida să fixeze iodul radioactiv, administrarea de iod stabil este un mijloc de prevenţie pentru a proteja sănătatea populaţiei expuse.

Citeste si: Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Saturată cu iod stabil, ca un burete, glanda tiroidă nu mai poate să fixeze iodul radioactiv. Prin urmare, acesta poate fi eliminat rapid şi natural prin urină.

Ce se întâmplă în organism, după administrarea pastilei cu iod

Eficacitatea este ridicată dacă administrarea se face cu două ore înainte de debutul eliberărilor de iod radioactiv; aceasta este de 50% în cazul în care administrarea se efectuează la şase ore de la debutul eliberărilor de iod radioactiv.

Mai târziu, dincolo de 24 de ore, efectele secundare ale consumului de iod stabil sunt mai grave decât beneficiile scontate.

Comprimatele de iod pot fi înghiţite cu un pahar cu apă sau dizolvate într-o băutură.

Sunt recomandate în special persoanelor a căror tiroidă este cea mai sensibilă la riscul de contaminare- gravide, bebeluşi, copii şi tineri.

Însă, "nu are rost să se administreze comprimate de iod preventiv: nu numai că este inutil, dar poate provoca reacţii nedorite, sau alergii", a subliniat Autoritatea pentru Siguranţă Nucleară din Franța.

Un aport excesiv poate duce la disfuncţii ale tiroidei dar şi la anumite efecte secundare cardiace sau renale.

Citeste si: Distribuția pastilelor cu iod, amânată

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI